ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-17 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2022 – 23

greengreengreengreen

Κλιματική αλλαγή, Κυκλική Οικονομία, Βιοοικονομία

Μαθαίνοντας μέσα από επιστημονικά πειράματα, παρατηρήσεις και παιχνίδια.

 

Το ευρωπαϊκό έργο “WaysTUP!” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διάρκεια 4 χρόνια. Στο έργο συμμετέχει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης η οποία αποτελεί έναν από τους εταίρους στο έργο, με συνολική συμμετοχή 27 εταίρων από 10 διαφορετικές χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα σκοπό έχει να μας εισάγει στις καινοτόμες έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας καθώς και την ανάδειξη της σχέσης τους με την κλιματική αλλαγή. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι σημερινοί μαθητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να διαθέτουν την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση  για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες αλλαγές. Μόνο όταν οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες, θα αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και κατάλληλες στάσεις και αξίες  θα διασφαλιστεί  μια ουσιαστική και αποτελεσματική λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ένας δεύτερος άξονας προβληματισμού είναι ότι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των μαθητών δεν είναι εύκολος, γιατί απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για ουσιαστική εκπαίδευση για την αειφορία. Η μάθηση μέσω εμπειρίας (Βιωματική εκπαίδευση/Experiential learning) είναι η μέθοδος από την οποία αντλούνται τα περισσότερα στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Τι είναι η Βιοοικονομία;

Οι μαθητές βρίσκουν τις απαντήσεις μέσα από βιωματικές δράσεις, πείραμα, παρατήρηση, καταγραφή, συμπεράσματα, εμπειρίες, παιχνίδι. Έμαθαν διασκεδάζοντας με τα παζλ κυκλικής και γραμμικής οικονομίας, με το μπάσκετ της ανακύκλωσης, με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, με τη γεννήτρια Vaan Der Craaf.

 

Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες εμπειρίες.

1[1]

2[1]

3[1]

4[1]

greengreengreengreen

Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται

 

Ανακύκλωση χαρτιού στην τάξη

Γιατί ανακυκλώνουμε;

 • Για την προστασία του περιβάλλοντος
 • Για ένα βιώσιμο μέλλον
 • Για την εξοικονόμηση πόρων
 • Για την ποιότητα στη ζωή μας
 • Για να συμβάλλουμε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
 • Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

 

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και είναι αποδεκτό από όλους, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών που θα είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ενδιαφέρονται για την δομή και την λειτουργία του περιβάλλοντος και τα συνδεόμενα με αυτό προβλήματα είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι πολίτες να έχουν αποκτήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες εκείνες που απαιτούνται για την ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

ανακύκλωση χαρτιού .

greengreengreengreen

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον Χωρίς Απόβλητα»

 

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Α΄ και Β΄ τάξης και στις 10 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ τάξης, παρακολούθησαν  το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των διαδικτυακών εκπαιδεύσεων, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον Χωρίς Απόβλητα» του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού φορέα NoWaste21.

Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της σχολικής  κοινότητας (μαθητές και εκπαιδευτικοί) των Δημοτικών σχολείων γύρω από την Κυκλική Οικονομία και τους τρεις άξονες που την περιγράφουν όπως είναι η Πρόληψη, η Επαναχρησιμοποίηση και η Ανακύκλωση Αποβλήτων.

1 NoWaste21

2 NoWaste21

3 NoWaste21

greengreengreengreen

Αλυσίδα αγάπης

 

Οι μαθητές του Β1, μετά τα χριστουγεννιάτικα οικολογικά στολίδια που κατασκεύασαν για τα σχολεία της Ευρώπης, συνέχισαν τη δράση τους δημιουργώντας επιπλέον υφασμάτινα στολίδια. Στόχος τους αυτή τη φορά η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο Bazaar  που οργανώθηκε από τη φιλοζωική SAVE (Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης – Πεύκης). Τα έσοδα από την πώληση των στολιδιών κάλυψαν τις ανάγκες ενός αδέσποτου κουταβιού, του Γκάμπριελ, ο οποίος βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων μαζί με τα άλλα 7 αδερφάκια του. Με τα άλλα μισά υιοθετήσαμε τον υπέροχο αρκούδο Ρέι.

Μέσα από την κίνηση αγάπης και ζεστασιάς οι μικροί μαθητές με οδηγό  την αλληλεγγύη και τον σεβασμό, στάθηκαν στο πλευρό των αδέσποτων και των υπό εξαφάνιση ζώων καλύπτοντας οικονομικά μέρος των αναγκών τους και στέλνοντας το μήνυμα ότι το βιώσιμο μέλλον είναι εκείνο όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Ευχαριστούμε πολύ τις δύο εταιρείες που μας πρόσφεραν τα υφάσματα!

 

Bazaar 1

 Bazaar 2

Βιογραφικό του Ρέι

Πιστοποιητικό υιοθεσίας Ρέι

greengreengreengreen

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

 

Η επιλογή και η παρακολούθηση του προγράμματος «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών μας, διότι τα χρονικά περιθώρια για να αναλάβουμε δράση περιορίζονται δραματικά. Είναι πλέον σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά ήδη εναντίον μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να δράσουμε. Πριν δράσουμε σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις κυριότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής:

 • Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, άνοδος στάθμης θάλασσας
 • Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
 • Ερημοποίηση εδαφών
 • Απώλειες στη βιοποικιλότητα
 • Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» σχεδιάστηκε με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και σημεία όπου οι μικροί επισκέπτες ανακαλύπτουν βιωματικά και εμπειρικά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του για την προστασία του πλανήτη μας είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το πρόγραμμα ελκυστικό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες επισκέπτες.

Μέσα από διαδραστικά «παιχνίδια» και δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν», να πειραματιστούν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Παράλληλα, τούς δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθούν με όρους όπως η ανακύκλωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα μικροπλαστικά  μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.

 

κλιματική αλλαγή 1

κλιματική αλλαγή 2

κλιματική αλλαγή 3

greengreengreengreen

Πρόγραμμα «Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών»(European Christmas Tree Decoration Exchange)

 

Τον Νοέμβριο του 2022 το σχολείο μας συμμετείχε  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «17η Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών» που διοργανώθηκε από την Κομητεία του Ντάραμ του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή του  Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Πήραν μέρος τα τμήματα Α1, Α2, Β1, Β2 και Γ1. Πρόκειται για μία ανταλλαγή ανάμεσα σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία έφτιαξαν ένα πακέτο με πληροφορίες για τα Χριστούγεννα στη χώρα τους, το οποίο στάλθηκαν στα σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κάθε σχολείο έπρεπε να φτιάξει μέχρι 30 στολίδια και να τα στείλει στα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετείχαν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στολίσαμε με τα διακοσμητικά που λάβαμε το «Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» του σχολείο μας.

Πέρα από τα στολίδια, το κάθε σχολείο έφτιαξε ένα πακέτο με πληροφορίες σχετικά με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του ή στην ιδιαίτερη περιοχή που βρίσκεται το σχολείο. Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από μία δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα.

Το σχολείο μας κατασκεύασε στολίδια από άχρηστα, ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Δημιούργησε ένα ψηφιακό βιβλίο με πληροφορίες για το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα (φαγητό, τοπικές παραδόσεις …), χριστουγεννιάτικες συνταγές,  πληροφορίες για την πόλη μας, φωτογραφίες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έναν διαδραστικό χάρτη με τον οποίο μπορείτε να ταξιδέψετε στις χώρες της Ευρώπης και μια αφίσα.

 

Πατήστε την παρακάτω εικόνα, για να διαβάσετε το ψηφιακό μας βιβλίο

image_2023-02-13_084422240

Ανταλλαγή στολιδιών 1

Ανταλλαγή στολιδιών 2

Ανταλλαγή στολιδιών 3

Ανταλλαγή στολιδιών 4

European Christmas Decoration Project 2022 (4)

European Christmas Decoration Project 2022 Καλά χριστούγεννα

European Christmas Decoration Project 2022 (5)

greengreengreengreen

Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) – 26 Νοεμβρίου

Οι μαθητές μας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς σε έναν ελαιώνα στα κτήματα Βασιλίσσης. Ενημερώθηκαν για την ελιά, το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της αρμονίας.

Οι «μικροί καλλιεργητές», αφού γνώρισαν τα χρήσιμα εργαλεία, ράβδισαν και μάζεψαν ελιές, ενώ βίωσαν τη μεταμόρφωση της ελιάς σε λάδι. Δοκίμασαν το γευστικό λάδι πάνω σε φρέσκο ψωμί και έπλασαν τα δικά τους λαδοκούλουρα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με τη φαντασία τους στην αρχαία Αθήνα, μεταμφιέστηκαν στους αρχαίους θεούς, Αθηνά και Ποσειδώνα,  και αναβίωσαν τον αρχαίο μύθο.  Υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της ελιάς και του λαδιού στη μεσογειακή διατροφή, ως σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας.

Η διατήρηση και η καλλιέργεια της ελιάς είναι επιτακτική ανάγκη καθώς ο κόσμος καταπολεμά και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNESCO και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενισχύει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου να εκτιμηθεί η σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

1

2

3

4

5

 

greengreengreengreen

Κυκλική οικονομία-Οι δραστηριότητες συνεχίζονται

 

 • Μπορεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) να τελείωσε, για εμάς όμως τα 3Rs της βιωσιμότητας (reduce – reuse – recycle) έγιναν ρουτίνα στην καθημερινότητά μας!!

Στο βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς μπορούμε να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε ένα άχρηστο ρούχο.

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

#EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

 • Οι στίχοι του τραγουδιού μας «Σκέψου τώρα» περιγράφουν τα στάδια της σκέψης μας πριν πάρουμε την απόφαση για το πώς θα διαχειριστούμε ένα παλιό μας ρούχο.Γράφτηκαν στην τάξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction)Θα θέλαμε πολύ να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας!Όταν καταφέρουμε να έχουμε την άδεια για να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική ενός γνωστού τραγουδιού, θα μας ακούσετε να το τραγουδάμε.Μέχρι τότε : «Think green»
  ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός ΑνακύκλωσηςFoundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

 

 •  Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας, η ενίσχυση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα είναι πρωτεύων στόχος του σχεδίου δράσης μας.Μαθαίνω παίζοντας, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος εκμάθησης και πάνω απ’ όλα διασκεδαστική για τους μαθητές κάθε ηλικίας.«Από το πρόβατο στον σκούφο»! Πώς γίνεται; Είναι δυνατόν; Κι όμως γίνεται και είναι απλό! Ελάτε μαζί μας στο φανταστικό ταξίδι!Γιατί για εμάς η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται!!Από το πρόβατο στον σκούφο (1)Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days#EOAN #EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

greengreengreengreen

Απολογισμός ανταποδοτικής ανακύκλωσης

 

Μετά από προσπάθεια ενός έτους είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Τρεις κομψές, λειτουργικές καρέκλες, ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα είναι ο απολογισμός της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που άρχισε το 2021 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction).

Ευχαριστούμε όσους πίστεψαν σε μας και μας υποστήριξαν.

Ευχαριστούμε την TEXAN SA, την #GREENCITY και την #ΕΛΒΑΛ-ΚΑΝΑΛ.

Και φυσικά… συνεχίζουμε!!!

 

#thegreencity #gogreen #waste #wastefree #zerowastecollective #zerowaste #sustainability #ecowarriors #ecolife #reduceplasticwaste #plasticfreelife

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

#EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

ανταποδοτική ανακύκλωση (2)

greengreengreengreen

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Απορριμμάτων

 

 • Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Απορριμμάτων (European Week for Waste Reduction)(EWWR) ξεκίνησε. Για το σχολείο μας ήταν μια εντατική εβδομάδα δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022. Η 14η έκδοση της EWWR διερευνά το θέμα των κυκλικών και βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με 16.129 δράσεις που σχετίζονται με τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, την επισκευή, την ανακύκλωση υλικών, καθώς και καθαρισμούς που θα πραγματοποιηθούν σε 30 χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Στις 21 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας το κινητό πράσινο σημείο της Green City. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Έτσι, έγιναν πρεσβευτές για να μεταφέρουν το μήνυμα στις οικογένειές τους. Είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε την προσπάθεια, γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα απόβλητά μας και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση!

Η προσπάθειά μας ζύγιζε… 87 κιλά και 250 γραμμάρια!!!! Σίγουρα αξίζει να συνεχίσουμε!!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) κάθε χρόνο μας υπενθυμίζει πόσο χρήσιμα είναι τα απόβλητά μας και πόσες ευεργετικές χρήσεις μπορούν να έχουν.

Ευχαριστούμε τον ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης!

Ευχαριστούμε την Green City για την ενημέρωση και την υποστήριξη!

 

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile European Week for Waste Reduction

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης #eoan

GREEN CITY 1

_GREEN CITY 2

GREEN CITY 2

ΑΦΗΣ

Φωτοκύκλωση

ζύγιση green city

 

 • Στις 22 Νοεμβρίου το σχολείο μας είχε την χαρά να φιλοξενήσει την περιβαλλοντική οργάνωση We4all. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων,(European Week for Waste Reduction) ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του πλανήτη μας, την αξία των 3Rs της βιωσιμότητας (Reduce, Reuse, Recycle), έπαιξαν κουίζ, συμμετείχαν διαδραστικά στο πρόγραμμα και στο τέλος ανέλαβαν δράση. Μετέβησαν, μαζί με τις δασκάλες τους και τις υπεύθυνες της We4All, στο Κτήμα Τζερμιά, στον σχολικό μας κήπο, και φύτεψαν αρωματικά, μελισσοκομικά φυτά: δεντρολίβανα και λεβάντες.

Ευχαριστούμε τη We4All , που για δεύτερη φορά επισκέφτηκε το σχολείο μας , μας ευαισθητοποίησε και μας ενημέρωσε για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης για την παραχώρηση και την προετοιμασία του χώρου.

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile European Week for Waste Reduction

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης #eoan

φυτεύουμε με τη we4all (5)

Τόσο μικρό και τόσο πολύτιμο!! (1) φυτεύουμε με τη we4all (5) Φυτεύουμε με τη we4all (6)

greengreengreengreen

Σκυταλοδρομία Running Out of Time (30 Σεπτεμβρίου 2022- 5 Νοεμβρίου 2022)

(Εκστρατεία ευαισθητοποίησης)

 

 • Είναι ο μεγαλύτερος αγώνας για το κλίμα που έχει γίνει ποτέ, μια μοναδική σκυταλοδρομία με τη διαδρομή  να ανέρχεται σε  συνολικά 7.767 χλμ. σε 18 χώρες, μια ανθρώπινη αλυσίδα συνεργασίας, για να μεταφέρει το μήνυμα για την κλιματική εκπαίδευση, από τη νέα γενιά στους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 στο Sharm El-Sheikh στην Αίγυπτο.

Το σχολείο μας δήλωσε συμμετοχή στην διεθνή εκστρατεία Running Out Of Time και υπέγραψε το μήνυμα της Σκυτάλης.

Οι μαθητές της Β1 τάξης, αφού χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ετοίμασαν τις σκυτάλες τους, μία για κάθε ομάδα. Αποφάσισαν να τις κατασκευάσουν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Διάλεξαν το χαρτί και τα κουκουνάρια.

Έγραψαν συμβολικά τα μηνύματά τους και τα έκλεισαν μέσα στις σκυτάλες.

 

 • Στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Σχολείων για την κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε σκυταλοδρομία με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές συμβολικά μετέφεραν τα μηνύματα με τη σκυτάλη τους και με τον τρόπο αυτό ένωσαν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους μαθητές του πλανήτη, έτσι ώστε η συλλογική φωνή τους να ακουστεί ηχηρά. Η κλιματική αλλαγή τους αφορά άμεσα γιατί το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια τους.

+running out of time πανό

+μήνυμα running out of time

+We're taking part in the Global Schools Action Day

+running out of time 1 Β1

+running out of time 2 Β1

+running out of time 3 Β1

 

 

 • Στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Σχολείων για την κλιματική αλλαγή οι μαθητές της τρίτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης φύτεψαν αρωματικά φυτά για να προσφέρουν καταφύγιο στους επικονιαστές, να ευωδιάσουν το χώρο του σχολείου μας αλλά και να συνεισφέρουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

#GlobalSchoolsActionDay #ClimateRelay

+ running out of time (1)

+ running out of time Γ2

+running out of time Γ1

+running out of time Γ2

 • Η δράση μας συνεχίστηκε και στις 4 Νοεμβρίου. Δημιουργήσαμε σε χαρτόνι τα μηνύματα που βάλαμε χθες στη σκυτάλη. Ελπίζουμε να είναι τόσο ηχηρά ώστε να ακουστούν στους ηγέτες του πλανήτη.

#RunningOutOfTime #GlobalSchoolsActionDay #ClimateRelay

 

 +Global Schools Action Day! + Global Schools Action Day!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης στέλνουμε επείγον μήνυμα στους ηγέτες του πλανήτη .

Διεκδικούμε ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα και ένα πράσινο μέλλον για τις νέες γενιές.

Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια εκστρατεία Running Out of Time!

 

#GlobalSchoolsActionDay #RunningOutOfTime #ClimateRelay #CarryTheBaton

Certificate of Participation (1)

greengreengreengreen

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 11:00, οι μαθητές των τμημάτων της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ωκεανογραφική αποστολή του National Geographic και του Ocean Exploration Trust με τίτλο: «Από την Ακτή ως την Άβυσσο: Εξερευνώντας την υδρόβια κληρονομιά και την ρύπανση από μικροπλαστικά στα κύρια νησιά της Χαβάης».

Η παρουσίαση έγινε από τον εξερευνητή Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, μέσα από το εξερευνητικό πλοίο Nautilus και είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο εσωτερικό.  Οι μαθητές μας τον άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή να αναλύει το τεράστιο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών από τα μικροπλαστικά, τα πλαστικά και την τοξικότητά τους για την έμβια ζωή.

Με την σημερινή παρουσίαση ενισχύθηκε η γνώση, η περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

#περιβαλλοντικήεκπαίδευση #nationalgeographic #environmentalawareness

ενημερωτική τηλεδιάσκεψη

greengreengreengreen

 Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

4 Οκτωβρίου – Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τα δικαιώματα των ζώων, την ποιότητα ζωής τους, τις υποχρεώσεις που έχει ο  ιδιοκτήτης ενός ζώου, επισκεφτήκαμε ένα κέντρο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αφιερωμένο στο γαϊδουράκι ή αλλιώς έναν χώρο φιλοξενίας γαϊδουριών σε ανάγκη.

Τα γαϊδουράκια που είδαμε προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας (Νάξος, Καρπενήσι ). Όλα ήταν κακοποιημένα, παραμελημένα, βασανισμένα και μερικά από αυτά υποσιτισμένα.  Το καθένα είχε μια δική του λυπητερή ιστορία να αφηγηθεί. Κατέληξαν στο κέντρο φιλοξενίας όπου και τους δόθηκε η απαραίτητη φροντίδα και αγάπη, ώστε να μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει. Όλα ήταν παιχνιδιάρικα και ιδιαίτερα φιλικά με τα παιδιά.

Μάθαμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα γαϊδουράκια μόνα τους. Η επαφή ολοκληρώνει την ευζωία τους, λειτουργεί αγχολυτικά και εξασφαλίζει ηρεμία και ασφάλεια. Η συντροφικότητα στα γαϊδουράκια είναι πολύ ισχυρή. Φιλίες που κρατάνε μια ζωή, σχέσεις πολύ στενές, με συμπεριφορές που δεν απέχουν και τόσο από τις δικές μας. Οι μαθητές έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας πλημμυρισμένοι από τρυφερά  συναισθήματα για τα τετράποδα ζωάκια.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει ανακηρυχθεί ο προστάτης των ζώων από την Καθολική Εκκλησία. Είναι η διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Ήξερες ότι…

 • Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.
 • Πλέον, η νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

Παγκόσμια Ημέρα ζώων (2)

greengreengreengreen

Καμπάνια flip the script

FlipTheScript, Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ

 

Κάθε Σεπτέμβριο η Παγκόσμια Εβδομάδα για το #Act4SDGs κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για την επιτάχυνση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το #FlipTheScript, η Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ για το Στόχο Ανάπτυξης, μας καλεί για ένα ταξίδι υπεράσπισης και δράσης.

Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε ο ένας στον άλλο και να συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις. Κάνοντας αυτό, θα εμπνεύσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Η ανάληψη δράσης σημαίνει αλλαγή συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα, μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα για να εφαρμόσουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Πρέπει να αναστρέψουμε το σενάριο για το πώς μιλάμε ο ένας στον άλλο. Για το πώς συνεργαζόμαστε. Για το πώς προχωράμε μαζί. Για το πώς συνεργαζόμαστε και προσεγγίζουμε τις λύσεις. Μικρές ενέργειες ατομικές και συλλογικές μπορούν να φέρουν νέες λύσεις, νέες προσεγγίσεις, να κάνουν να λάμψει το φως της ελπίδας.

Οι μαθητές της Β” τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκστρατεία #Act4SDGs με δύο δράσεις.

 • Υιοθέτησαν ένα παρτέρι έξω από το σχολείο και φύτεψαν μελιτοφόρα φυτά, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.(Στόχος 14 «ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ», Στόχος 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» )Επίσης, θέλησαν να συμβάλλουν, με την μικρή αλλά συμβολική τους ενέργεια, στην μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. (Στόχος 13 «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»)
 • Δημιούργησαν μικρούς ανεμόμυλους, τους «ανεμόμυλους της ΕΙΡΗΝΗΣ» και τους χάρισαν στους μικρούς μαθητές της Α τάξης με σκοπό να τους προσφέρουν χαρά και να τους εκφράσουν την υποστήριξή τους. Με τον τρόπο αυτό γιόρτασαν και την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Μεγάλη η έκπληξη και η χαρά καθώς έπαιρναν τους ανεμόμυλους στα χεράκια τους. Χαμόγελα, ευτυχία, αγάπη, λαμπερά ματάκια από τη χαρά… Να τι θα πει «ΕΙΡΗΝΗ»!

 

Οι μαθητές θέλοντας να αναστρέψουν το σενάριο, για ένα βιώσιμο μέλλον, στοχάστηκαν και κατέληξαν στα παρακάτω ζευγάρια για τα οποία θέλουν να κάνουν την αναστροφή:

δράση – απάθεια  (action – apathy)

συντροφιά-μοναξιά (companionship-loneliness)

φιλικός-εχθρικός (friendly-hostile)

χαρά-λύπη (joy-sorrow)

φιλία-εχθρότητα (friendship-enmity)

 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΠΡΑΞΗ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΕ ΕΛΠΙΔΑ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

 

παρτέρι 2 παρτέρι 1

greengreengreengreen

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πουλιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (14 Μαΐου το 2022) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (8 Οκτωβρίου 2022). Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης του κοινού για το θαύμα της μετανάστευσης των πουλιών καθώς και η αναγνώριση των αναγκών των αποδημητικών πουλιών στις περιοχές αναπαραγωγής,
μετέφεραν οι μαθητές του σχολείου μας με διάφορα δρώμενα, χειροποίητα ενθύμια, χειροτεχνίες και γραπτά μηνύματα.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σοφούλη, στην Πεύκη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Στη γιορτή παραβρέθηκαν γονείς των μαθητών, φίλοι και αρκετοί περαστικοί συμπολίτες μας.

Ευχαριστούμε την Elliniki Ornithologiki Etaireia που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα άγρια πουλιά μέσα από το υπέροχο εκπαιδευτικό υλικό που μας έστειλε και την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης που στήριξε την προσπάθειά μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, με ποικίλες δράσεις, για τον Οκτώβρη του 2023.

#Eurobirdwatch2022 #40Χρόνια_ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

3

1 2 ορνιθολογική

greengreengreengreen

 • Eπιστολή αξιολόγησης για τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Επιστολή Αξιολόγησης εργασιών_Οικολογικά Σχολεία2021-22_4οΔΠευκης

greengreengreengreen

 • 2023_EWWR_Email_Signature_EN

EWWR Certificate 2022

 

greengreengreengreen

 • Βραβείο «Το ΔάSOS εκπέμπει SOS»

  Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η βράβευση των σχολείων που κέρδισαν βραβείο για το σχολικό έτος 2021-22, στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό του ΕΚΟΜΕ Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα… παιχνίδι!»

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, με το παιχνίδι «Το ΔάSOS εκπέμπει SOS», απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επαυξημένο επιτραπέζιο παιχνίδι» στα δημοτικά σχολεία.

Ο Διαγωνισμός υλοποιείται από το ΕΚΟΜΕ, σε συνδιοργάνωση με την ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

https://www.protothema.gr/greece/article/1319389/pierrakakis-se-mathites-o-kaluteros-epaggelmatikos-prosanatolismos-einai-na-kanete-auto-pou-pragmatika-agapate/

https://www.grtimes.gr/politiki/pierrakakis-o-kalyteros-epaggelmatikos-prosanatolismos-einai-na-kanete

 

1 2 320223554_867791677597548_2730910543502729870_n 319664376_1900036917015199_774358717236635865_n

greengreengreengreen

 • «Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον σήμερα επισκέφτηκε το σχολείο μας η we4all και αφού ενημέρωσε τους μαθητές της Δ΄τάξης για θέματα οικολογικής συνείδησης στη συνέχεια τα 2 τμήματα της Δ΄τάξης μετέβησαν στο κτήμα Τζερμιά και φύτεψαν αρωματικά φυτά στον σχολικό κήπο που το σχολείο μας έχει εκεί δημιουργήσει».

  Ευχαριστούμε πολύ τη we4all, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Δ΄τάξης και την εκπαιδευτικό του Β1 που οργάνωσε την επίσκεψη.

we4all_23_11_22_01

we4all_23_11_22_02

we4all_23_11_22_03

we4all_23_11_22_04

greengreengreengreen

 • «Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το 2ο Bazaar ανταλλαγής ρούχων. Οι μικροί μαθητές έφεραν τα δικά τους ρούχα και τα αντάλλαξαν με άλλα !

Χαμόγελα, ψώνια, πυρετός ανταλλαγής…

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και εργαστήριο Upcycling.

Ευχαριστούμε πολύ την Recycom και την Tag Green για τη συνεργασία»

2ο Bazaar ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 greengreengreengreen

Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2021 – 22.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στον 5ο Ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό για τους 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ βραβεύτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 12 και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας μας για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης!

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ BRAVO SCHOOLS-4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΗΣ (1)_page-0001

Οι επιτυχείς συμμετοχές του σχολείου μας στα δίκτυα «Οικολογικά Σχολεία» και «Μαθαίνω για τα δάση»

βεβαιωση συμμετοχής σχολειου ECO_2021-2022_page-0001

βεβαιωση συμμετοχής Σχολειου ΔΑΣΗ_2021-2022_page-0001

«Το ΔάSOS εκπέμπει SOS» επιτραπέζιο παιχνίδι
Το παιχνίδι μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για το δάσος» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», βραβεύεται στην κατηγορία: Δημοτικά – επιτραπέζια παιχνίδια
Συλλογική προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών!
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός καινοτόμου και εφαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού αποτελούμενο από παιχνίδια που προωθούν τη βιωματική εκπαίδευση, την εκπαίδευση στο ύπαιθρο, τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες και την εναρμόνιση με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αξιών σε ζητήματα που σχετίζονται με την αειφορία και το δάσος.
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ
4ο ΔΣ Πευκης (1)_page-0001
Επιτραπέζιο παιχνίδι διορθωμένο
1ο Βραβείο στην κατηγορία «Επαυξημένο επιτραπέζιο παιχνίδι – Δημοτικό» στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιου & Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα… παιχνίδι!» για το σχολικό έτος 2021-2022, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Τίτλος παιχνιδιού «Το Δάsos εκπέμπει SOS»
Γιατί η μάθηση πέρα από την τάξη δεν θεωρείται ως «πρόσθετο», αλλά ως ένα είδος παιδαγωγικής «προσθήκης» στην καθημερινή σχολική μέρα.
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ

Βραβείο Συνεργασίας από το Bravo Schools

Screenshot_1

Πολλά συγχαρητήρια στους Μεγάλους μικρούς κυνηγούς μπαταριών του σχολείου σας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον σχετικό Σχολικό Διαγωνισμό και όλοι μαζί καταφέραμε να συγκεντρώσουμε άνω των 124 τόνων μπαταριών από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας.

Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που με τον ζήλο τους παρακίνησαν τους μαθητές και πετύχαμε τόσα πολλά όλοι μαζί!

Με το τέλος της φετινής αποστολής, ο μεγάλος θησαυρός, δηλαδή το καθαρό περιβάλλον, είναι πλέον δικό μας

…και το κυνήγι συνεχίζεται…

Afis_EpainosA4-01

Οι δράσεις μας για τη βιοποικιλότητα

Έγινε με το Padlet

Το σχολείο μας βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, το Σάββατο 4/6/22 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά, με το πρώτο βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας για τις περιβαλλοντικές του δράσεις! Είναι μια ξεχωριστή τιμή για μας και επιβράβευση των κόπων μας!

κολλάζ Βράβευσης

Το σχολείο μας για άλλη μια φορά βραβεύτηκε με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων. Μπορείτε να δείτε εδώ τη βράβευση.

http://

Έγινε με το Padlet

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Global  Action day

GAD 2022 Editable Participation Certificate

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές του Ε2, δημιουργούν στο Microsoft Power Point, παρουσιάσεις που αφορούν την πρόληψη της πυρκαγιάς στα δάση μας.

Το σχολείο μας, επισκέφτηκε η Θεατρολόγος – Αφηγήτρια Αγγελική Γκόγκου, η οποία μέσα από τις αφηγήσεις της και το θεατρικό παιχνίδι, βοήθησε τους μαθητές να εμπεδώσουν την αξία των δασών και πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε.

Το τμήμα Ε1, δημιούργησε συννεφομηνύματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από τη φωτιά.

 

Πατήστε την παρακάτω εικόνα για να δείτε τη συλλογή

Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ_Ε2

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

https://www.sch.gr/?p=20556

https://bit.ly/3FSZrRs

https://www.thessi.gr/article?id=334985

ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Screenshot_3

dav

dav

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

https://www.sch.gr/evropaiki-evdomada-meiosis-apovliton/

https://www.thessi.gr/article?id=334159

https://bit.ly/3zo3H9d

https://bit.ly/3CJi9sj

https://likovrisipefki.gr/index.php/el/k2-blog/protovoulies-sxoleion-tou-dimou

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας είναι ανάμεσα στα σχολεία που πρόκειται να βραβευτούν με την Πράσινη Σημαία για δεύτερη χρονιά! Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες λόγω πανδημίας. Ωστόσο όταν υπάρχει το μεράκι και η διάθεση για δημιουργικότητα τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο!  Συγχαίρουμε τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας για την προσπάθεια και τη διάκριση!!!

 

 ΑΦΙΣΑ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ

Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2020-21

Βράβευση από το Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση»

Βραβείο σχολείου

Επιστολές αξιολόγησης

Επιστολής αξιολόγησης ΠΓ2020-2021_4οΔΣΠευκης

Επιστολής αξιολόγησης ΦΧΣ2020-2021_4οΔΣΠευκης

Έγινε με το Padlet

Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Κιόρογλου Ελένη της καλής πρακτικής «Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο σχολείο μας. Η δράση παρουσιάστηκε στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπ/σης Β’Αθήνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», με θέμα «Παραδείγματα σχολείων στον κόσμο που συμμετέχουν στη διαχείριση κινδύνων-Καλές Πρακτικές σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση».

Βεβαίωση συμμετοχής

Βεβαίωση Συμμ.ΕΚΠ-ΕΙΣΗΓΗΤΗ_σεμ.ΔΑΣΗ_25-02-2021 (3)

 

Υιοθέτηση παρτεριού

Έρευνα στη γειτονιά μας

Ο λαχανόκηπος του σχολείου μας

Στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά

Το βίντεο που προβλήθηκε στη βράβευση του τμήματος Β1 για τη συμμετοχή του στο Διαγωνισμό για τον»Δασο-οικοκώδικα»

Trash hack

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Christmas ornaments from recyclable materials on Biteable.

Good practices for the environment protection-Recycle on Biteable.

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Good practices for environmental protection-reuse/upcycle on Biteable.

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Ημερολόγιο δράσεων 2020-21 (α” μέρος)

Ημερολόγιο δράσεων 2020-21 (β΄μέρος)

Ημερολόγιο δράσεων (γ” Μέρος)

 

η ταυτοτητα του δασουσ κασδαγλη από Eleni Kioroglou

Συμμετέχουμε όλοι για το καλό του πλανήτη:

Αντί από Eleni Kioroglou

Μπορείς να διαβάσεις τα σύμβολα της ανακύκλωσης; Νο 1

Σήματα ανακύκλωσης από Eleni Kioroglou

Μπορείς να διαβάσεις τα σύμβολα της ανακύκλωσης; Νο 2

Σύμβολα ανακύκλωσης από Eleni Kioroglou

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα brainstorming tool for paper writing, or as a method of από Eleni Kioroglou

Συμβουλές για καθαρό αέρα

Συμβουλές από Eleni Kioroglou

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

world bicycle day από Eleni Kioroglou

Μετρώ το πράσινο της γειτονιάς μου:

Το πράσινο της γειτονιάς μου-Οδός Βρυούλων -Πεύκη από Eleni Kioroglou

Μετρώ τη χρήση γης της γειτονιάς μου:

Χρήση γης από Eleni Kioroglou

Τα αγριολούλουδα του δάσους μας:

τα αγριολούλουδα του δάσους από Eleni Kioroglou

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις κατά το σχολικό έτος 2019-20