ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-17 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2022 – 23

greengreengreengreen

3ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού

Μνεία Σχολείου_4οΔΣΠεύκης

Γιατί τελικά η μάθηση εκτός βιβλίου είναι μάθηση διασκεδαστική αλλά κυρίως αποτελεσματική και το παιχνίδι αποτελεί ιδανική μέθοδο για την απόκτηση γνώσεων, γιατί ο μαθητής που εμπλέκεται λειτουργεί σε ένα χαλαρό πλαίσιο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για ακόμη μια φορά το #ΕΚΟΜΕ !

 

Μνεία Μαθητή_4οΔΣΠεύκης

greengreengreengreen

Podcast: «Η Καθαρούπολη Σώζεται»

Οικολογικό παραμύθι από τους μαθητές του Β1

Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την συγγραφή του παραμυθιού

Συγκεντρώσαμε τις εμπειρίες δύο ετών και αφοσιωθήκαμε στη συγγραφή του οικολογικού παραμυθιού: «Η Καθαρούπολη Σώζεται».

Τους δύσκολους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του 2021-2022, τότε που δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις, λόγω του πρωτοκόλλου COVID που ίσχυε για τα σχολεία, βρήκαμε διέξοδο στους μικρούς πράσινους περιπάτους στην πόλη μας η οποία έχει τρία μικρά δάση, ό,τι επέμεινε δηλαδή από το τεράστιο πευκόδασος που παλιότερα κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή.

Περιδιαβήκαμε τις γειτονιές της πόλης, επισκεφτήκαμε τα δασάκια μας, απαθανατίσαμε την κατάσταση στην πόλη μας, δεντροφυτεύσαμε στο δασάκι της γειτονιάς μας, φυτέψαμε σε κήπους και παρτέρια, καθαρίσαμε… Υλοποιήσαμε πάρα πολλές περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Έτσι, η βαλίτσα μας γέμισε με εμπειρίες, όμορφες ζωντανές εικόνες, ήχους, μυρωδιές, ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα. Είχαμε πολλά να αφηγηθούμε κι έτσι δημιουργήσαμε το παραμύθι μας.

Στην παραδοσιακή κοινωνία, της οποίας χαρακτηριστικό είναι ο λαϊκός πολιτισμός, τα λαϊκά παραμύθια κατείχαν σημαντική θέση διότι αποτελούσαν μέρος της ψυχαγωγίας των παιδιών, πέρα από τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια.  Ο χαρακτήρας τους, εκτός από ψυχαγωγικός, ήταν και παιδαγωγικός. Αυτά μάθαιναν στα παιδιά τι θεωρούσε η κοινωνία τους καλό ή κακό, τους μετέδιδαν γνώσεις, αξίες…

Η εποχή μας, η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, χαρακτηρίζεται από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και όχι μόνο. Οι προσλαμβάνουσες των παιδιών έχουν αλλάξει. Έχουν απομακρυνθεί από τα παραμύθια και από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

Στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συνομήλικούς μας αλλά και τους ενήλικες, αποφασίσαμε να παντρέψουμε στο παραμύθι μας το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Η μορφολογία του παραμυθιού μας ακολουθεί τις λειτουργίες του Βλαδίμηρου Προπ (Ρώσος ακαδημαϊκός) ενός από τους πιο σημαντικούς συντελεστές του λαϊκού παραμυθιού ο οποίος κατέγραψε 31 λειτουργίες, ερευνώντας τα λαϊκά παραμύθια. Εμείς διαλέξαμε οχτώ από αυτές για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Αφού διαλέξαμε τους σύγχρονους ήρωές μας, δημιουργήσαμε το προφίλ τους και συνεχίσαμε να δομούμε το παραμύθι μας, βήμα βήμα, στην τάξη, στις ώρες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Παιδεία στα Μέσα»

παραμύθι01 παραμύθι02 παραμύθι03 παραμύθι04 παραμύθι05 παραμύθι06 παραμύθι07 παραμύθι08 παραμύθι09 παραμύθι10

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ακούσετε το Podcast με το παραμύθι μας!

_Podcast Cover

greengreengreengreen

Διεπιστημονική Προσέγγιση

Ρομποτικά συστήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η παραδοσιακή εκπαιδευτική πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «χαρτί, μολύβι, πίνακας», πρέπει να εμπλουτιστεί με τις νέες τεχνολογίες. Η χρήση των ρομποτικών συστημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία απομακρύνει τους μαθητές από το θρανίο, που μέχρι τώρα είναι καθηλωμένοι, και εμπλέκονται ενεργά με τη χρήση εκπαιδευτικών ρομποτικών παιχνιδιών. Καλλιεργείται με αυτό τον τρόπο η φαντασία τους και η δημιουργικότητά τους, ανακαλύπτουν το περιεχόμενο της μάθησης και βρίσκουν λύσεις στο πρόβλημά τους. Μέσα από το αυθόρμητο παιχνίδι οι μαθητές ενεργοποιούν τις πρότερες γνώσεις τους, πειραματίζονται με τα νέα δεδομένα, εμπλέκονται ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, οικοδομούν νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ένα πεδίο εφαρμογής που προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο για την ανάπτυξη πολλών και ελκυστικών δραστηριοτήτων που μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γνώσης, συνεργασίας, παραγωγής νέας γνώσης και καινοτομίας υπό το πρίσμα της εκπαιδευτικής λογικής της STEAM.

Οι μικροί μαθητές του Β1 ξεκίνησαν το 2021 τα πρώτα τους βήματα για να γνωρίσουν την πόλη τους, να παρατηρήσουν, να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν τα στοιχεία της βιωσιμότητας και να καταλήξουν στο συμπέρασμα, αν τελικά η πόλη μας πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί «Βιώσιμη Πόλη».

Την μελέτησαν πολυεπίπεδα πραγματοποιώντας υπαίθριες δραστηριότητες, στο φυσικό περιβάλλον της πόλης μας. Ανέλαβαν δράση, υλοποιώντας δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς,  πολλές συμμετοχές  σε δράσεις κυκλικής οικονομίας και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, τραγούδι, podcast, επιτραπέζια παιχνίδια και τελευταία με καινοτόμο τρόπο, προγραμματίζοντας το ρομποτάκι edison. Αφού λοιπόν κατασκεύασαν τη μακέτα της γειτονιάς του σχολείου, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, προγραμμάτισαν το ρομποτάκι τους να μεταφέρει το μήνυμά τους: «I Love Recycle». Αυτή είναι η πρόταση προς όλη την τοπική κοινωνία. Να ανακυκλώνουν πάντα και παντού τα απορρίμματά τους για ένα βιώσιμο μέλλον.

μακέτα 01 μακέτα 02 μακέτα 03 μακέτα 04 προγραμματισμός 01 προγραμματισμός 02 προγραμματισμός 03 προγραμματισμός 04 προγραμματισμός 05 προγραμματισμός 06

 

greengreengreengreen

«Greenways/Πράσινες διαδρομές»

(4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης)

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μας απέσπασε μνεία στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ.

Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που «Οι Πράσινες Διαδρομές» ξεχώρισαν ανάμεσα σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετοχών.

Θερμά συγχαρητήρια στις ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Λίγα λόγια για το παιχνίδι μας:

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μας «Greenways» ή «Πράσινες Διαδρομές» είναι μια δημιουργική διαδικασία που γεννήθηκε μέσα από την ενασχόλησή μας με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Διεθνούς Δικτύου «Μαθαίνω για τα δάση» LEARNING ABOUT FORESTS με τίτλο «Δάσος και Βιοποικιλότητα», τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκστρατεία της Global Action Days “Litter Less Plus campaign” και Running Out of Time με ποικίλες δράσεις, τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου» και τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων για δεύτερη χρονιά φέτος. Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι εδώ και χρόνια η ομπρέλα κάτω από την οποία το σχολείο μας δραστηριοποιείται και υλοποιεί πολλές περιβαλλοντικές δράσεις .

Οι μαθητές έχοντας προσωπική εμπειρία από την καταγραφή της κατάστασης της γειτονιάς μας και της πόλης, πραγματοποιώντας πράσινα περιβαλλοντικά μονοπάτια στην πόλη μας, φωτογραφίζοντας και σχολιάζοντας τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της πόλης μας και την προηγούμενη εμπειρία της δημιουργίας του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Το Δάsos εκπέμπει SOS» εξέφρασαν την επιθυμία για τη δημιουργία ενός δεύτερου παιχνιδιού. Έχοντας, λοιπόν, ως αφετηρία τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις φετινές περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και τις προγενέστερες, οι μαθητές με χαρά δέχτηκαν να τη μεταφέρουν τη δράση τους στο ταμπλό του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Οι ερωτήσεις του παιχνιδιού αφορούν στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μπορεί το λεξιλόγιο των ερωτήσεων να είναι αρκετά δύσκολο, για τις μικρές ηλικίες, όμως είναι μια ευκαιρία να εξοικειωθούν οι μαθητές και να μάθουν να το χρησιμοποιούν σωστά. Θα χρειαστεί να μιλήσουν για τους Παγκόσμιους Στόχους στους φίλους και στην οικογένεια τους, στην παρέα τους. Θα γίνουν πρεσβευτές και θα πάρουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία για τη γνωστοποίηση και τη διάδοσή τους. Αφορά το μέλλον τους.

Η εποικοδομητική αυτή δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η μάθηση εκτός βιβλίου είναι μάθηση διασκεδαστική αλλά κυρίως αποτελεσματική και το παιχνίδι αποτελεί ιδανική μέθοδο για την απόκτηση γνώσεων, γιατί ο μαθητής που εμπλέκεται λειτουργεί σε ένα χαλαρό πλαίσιο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για ακόμη μια φορά το #ΕΚΟΜΕ !

 

greengreengreengreen

Γιορτή Δράσεων για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

Στη μεγάλη Γιορτή Δράσεων για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν στους συμμαθητές και τους γονείς τους το επιστημονικό έργο που παράχθηκε από το σχολείο μας την τελευταία διετία.

Προγράμματα Erasmus, έργα eTwinning, συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες, περιβαλλοντικές δράσεις, αφίσες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, βίντεο είναι μερικά από τα θέματα που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.

Τη γιορτή πλαισίωσαν τραγούδια των μαθητών με θέμα την ανακύκλωση και χορευτικά δρώμενα με θέμα τη σχολική βία και επιθετικότητα.

Στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, του σχολείου του 21ου αιώνα, θέλοντας να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του σχολείου μας, θέσαμε νέους στόχους και σχεδιάσαμε την επίτευξή τους. Μερικοί από αυτούς είναι:

 • Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας στο σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων.
 • Να ενημερωθούν στα θέματα αντιμετώπισης βάσει του τρίπτυχου : Reduce-Reuse-Recycle και όχι μόνο.
 • Να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβαλλοντικό πρόβλημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
 • Να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ της γραμμικής και της κυκλικής οικονομίας και τις συνέπειές τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.
 • Να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τις οικογένειές τους.
 • Να διαμορφώσουν στάση ζωής και να αλλάξουν την καθημερινότητά τους.
 • Να εμπλακούν προσωπικά υλοποιώντας δράσεις.
 • Να καλλιεργηθούν δεξιότητες του 21ου αιώνα.
 • Να καλλιεργηθούν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες.
 • Να αποκτήσουν τις συνήθειες του ενεργού πολίτη.
 • Να καλλιεργηθούν δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και οπτικοακουστικού αλφαβητισμού.

Η πρόταση του σχολείου μας σκιαγραφεί το όραμα για την εκπαίδευση που θέλουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας, τους μικρούς ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες.

Γιορτή θεάτρου 01 Γιορτή θεάτρου 02 Γιορτή θεάτρου 03 Γιορτή θεάτρου 04 Γιορτή θεάτρου 05 Γιορτή θεάτρου 06 Γιορτή θεάτρου 07 Γιορτή θεάτρου 08 Γιορτή θεάτρου 09 Γιορτή θεάτρου 10 Γιορτή θεάτρου 11 Γιορτή θεάτρου 12 Γιορτή θεάτρου 13 Γιορτή θεάτρου 14 Γιορτή θεάτρου 15

greengreengreengreen

Έρευνα κατανάλωσης ενέργειας της σχολικής μονάδας

 

Η φετινή μας έρευνα «Εξοικονομώ, eco-νομώ, την ενέργεια μετρώ» μας έδωσε σημαντικά στοιχεία για να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για την έρευνα που θα ακολουθήσει τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024.

Θα ζητήσουμε από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης να μας υποστηρίξει στις μελλοντικές μας ενέργειες, όπως για παράδειγμα, την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων (παλαιού τύπου), με Led, αφού έτσι επιτυγχάνεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έως και 50% και μεγάλη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, θα ζητήσουμε την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως για παράδειγμα, ψυγεία Ολοήμερου Σχολείου. Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι παλιές, άρα αρκετά ενεργοβόρες και «φουσκώνουν» τον λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος. Στόχος η αντικατάστασή τους με «πράσινες» ενεργειακά συσκευές, οι οποίες θα είναι σαφώς αποδοτικότερες αλλά και πιο οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας.

Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας για να συλλέξουμε νέα δεδομένα, να τα οπτικοποιήσουμε, ώστε με τους μαθητές μας να κάνουμε τις συγκρίσεις και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

έρευνα 01 έρευνα 02 έρευνα 03 έρευνα 04 έρευνα 05έρευνα 06

έρευνα 07 έρευνα 08 έρευνα 09 έρευνα 10 έρευνα 11 έρευνα 12

έρευνα 13

greengreengreengreen

«Οικοκώδικας»

οικοκώδικας

Στο τέλος του σχολικού έτους, με την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού προγράμματος, οι μικροί μαθητές του Β1 εξέδωσαν τον δικό τους Οικοκώδικα, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένα είδος απολογισμού του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης του σχολείου μας που αφορά στην Κλιματική Κρίση. Η προσέγγιση του θέματος από τους μαθητές του σχολείου μας  έγινε πάνω σε τρεις θεματικούς άξονες:

 1. Τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας και της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα.
 2. Την ενδυνάμωση της βιοπικοιλότητας και την ανάδειξη της σπουδαιότητάς της για το μέλλον του πλανήτη.
 3. Την κυκλική οικονομία.

Οι μαθητές έδειξαν αδιάκοπο ενδιαφέρον, εργάστηκαν με κέφι και όρεξη να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν κι άλλες ομορφιές και μυστικά της φύσης.

Μέσα από τις περιβαλλοντικές δράσεις οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν, υιοθέτησαν μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον, πήραν αποφάσεις, πρότειναν λύσεις, ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία.

greengreengreengreen

Απολογισμός Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Με αφετηρία την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) 19-11-2022 μέχρι τις 22 – 6 -2023, λήξη του σχολικού έτους, το βάρος των απορριμμάτων που ανακυκλώσαμε ανέρχεται σε 1 τόνο, 184 κιλά και 840 γραμμάρια. Είναι τα απορρίμματα που έχουν ζυγιστεί, ενώ υπάρχουν κι άλλα που ανακυκλώθηκαν στο σπιτάκι της ΤΕΧΑΝ και στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και πάρα πολλά πλαστικά καπάκια.

Ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στην προσπάθειά μας ώστε να γίνει το σχολείο μας Κέντρο Ανακύκλωσης.

Μην ξεχνάτε ότι τα οφέλη της ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι πολλαπλά!

Βάζουμε στόχο την επόμενη χρονιά να ξεπεράσουμε το φετινό μας σκορ!!

Keep going!

Go green!

Τα οφέλη της Ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός υλικού που, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα. Έτσι, αντί να το απορρίψουμε στο περιβάλλον, το επιστρέφουμε στον οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε μόνο οφέλη και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικά.

Με τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, συμμετέχετε και εσείς, ώστε:

 • Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον
 • Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής
 • Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Οφέλη από την Ανακύκλωση του χαρτιού

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού
1. Δεν κόβονται 17 δέντρα, και
2. Εξοικονομούνται 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.

Οφέλη από την Ανακύκλωση του πλαστικού

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού
1. Δεν θα απαιτηθούν 500 έτη για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές, και
2. Δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

απολογισμός ανακύκλωσης (2)

greengreengreengreen

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Η έρευνα «Τι σκεύος χρησιμοποιείς; Πού πίνεις το νερό σου;» διενεργήθηκε στο σχολείο μας σε όλα τα τμήματα (12) σε δύο φάσεις:

 • α΄ φάση, μια τυχαία μέρα στις αρχές Μαΐου 2023 και
 • β΄ φάση, μια τυχαία μέρα στις αρχές Ιουνίου 2023.

Στόχος της έρευνας ήταν αρχικά να καταγράψουμε τις συνήθειες των μαθητών και να τις οπτικοποιήσουμε. Με τα αποτελέσματα της α΄ φάσης, σε γραφήματα πίτας, οι μαθητές (του κάθε τμήματος) ήταν σε θέση να συζητήσουν και να αποφασίσουν ποιες συνήθειες μπορούν να αλλάξουν και γιατί. Έθεσαν τους στόχους τους και προσπάθησαν, μέσα στον μήνα που ακολούθησε, να μειώσουν κάποια αρνητικά ποσοστά.

Έχοντας στα χέρια τους τα οπτικοποιημένα αποτελέσματα της β΄ φάσης, έκαναν τις συγκρίσεις τους. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι προσπάθησαν και τα κατάφεραν, μείωσαν τα ποσοστά. Δεν ήταν, άλλωστε,  κάτι δύσκολο!

Η δυσκολία βρίσκεται στο να δώσουν συνέχεια, σε αυτή την προσπάθεια που άρχισε, με τη νέα σχολική χρονιά. Σίγουρα θα εμπλέξουμε και τα αγαπητά μας «πρωτάκια».

Οι νέοι στόχοι για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι:

 • να μειωθεί το ποσοστό της χρήσης του αλουμινόχαρτου και να αντικατασταθεί με λαδόχαρτο ή να γίνει ορθή διαχείριση αυτού (π.χ. ανακύκλωση αλουμινίου)
 • να μειωθεί η χρήση των συσκευασμένων προϊόντων (δηλ. με συσκευασία εργοστασίου) ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να προβούμε σε μέτρα σωστής διαχείρισης αυτών των συσκευασιών.

Γιατί… όταν  γνωρίζεις, διαχειρίζεσαι σωστά!!!

αποτελέσματα έρευνας 01 αποτελέσματα έρευνας 02 αποτελέσματα έρευνας 03

 

greengreengreengreen

Συμμετοχή στο 43ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου το 43ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, στο Άλσος Βαρβαρέσου.

Ο χώρος γέμισε από μελωδίες, τραγούδια, χορευτικούς ρυθμούς και χρώματα από τις δημιουργίες των παιδιών.

Ένα μέρος των δράσεων του σχολείου μας κοσμούσε τον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας!

Και του χρόνου πάλι μαζί!

φεστιβάλ 01 φεστιβάλ 02 φεστιβάλ 03 φεστιβάλ 04 φεστιβάλ 05 φεστιβάλ 06 φεστιβάλ 07 φεστιβάλ 08

greengreengreengreen

Εορτασμός

Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών

& Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας

 

ενημερωτικό φυλλάδιο

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο (το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και του Οκτωβρίου). Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους παντού να μάθουν για τα αποδημητικά πουλιά και για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τα αποδημητικά πουλιά μαρτυρούν πως επηρεάζονται από την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την απώλεια οικότοπων και το παράνομο κυνήγι, καθώς και από τη δηλητηρίαση, τη ρύπανση και τη σύγκρουση με κατασκευές, όπως κτίρια καλυμμένα με γυαλί και ηλεκτρικά καλώδια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Οι μαθητές μας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και των δύο για το μέλλον του πλανήτη μας, προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα και να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Κατασκεύασαν, από κουκουνάρια, πολλούς κύκνους και τους χάρισαν μαζί με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και  γονείς.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 01Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 02Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 03Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 04 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 05 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 06 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 07 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 08 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 09 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 10 Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πτηνών 11

greengreengreengreen

Παγκόσμιες Ημέρες Δράσεις 2023

Καμπάνια Litter Less Plus -Δράση ενάντια στη ρύπανση !

 

Το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE, διεθνής συντονιστής των Δικτύων ΠΕ «Οικολογικά Σχολεία», «Μαθαίνω για τα Δάση» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», υλοποιεί τη χρονιά 2023 τη Διεθνή Καμπάνια Litter Less Plus.

Η Καμπάνια Litter Less Plus είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης διάρκειας ενός έτους για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ρύπανσης σε παγκόσμια κλίμακα! Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, με έμφαση στη μείωση των απορριμμάτων και των αόρατων ρύπων, ενθαρρύνοντας μια πιο υπεύθυνη κατανάλωση (και παραγωγή) πραγμάτων και ακολουθώντας μια πιο κυκλική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο τα σπίτια, τα σχολεία, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητές μας λειτουργούν.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Δράσεις του 2023 (για τα σχολεία) αφορούν τα 5RsRefuse, Reduce, Reuse, Recycle και Repurpose (18 Απριλίου – 28 Απριλίου) και καταδεικνύουν πώς μεμονωμένες ενέργειες, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές φαίνονται, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δική μας και την ευημερία της Γης μας.

Το σχολείο μας πήρε μέρος με μια σειρά από δράσεις.

 

Δράση 1: Refuse

Αυτό το Πάσχα σκεφτήκαμε πως καλό θα ήταν να αποφύγουμε την κατανάλωση όλων αυτών των εποχιακών προϊόντων του Πάσχα και να διαθέσουμε τα χρήματά μας για άλλον σκοπό. Έτσι αντί να αγοράσουμε σοκολατένια αυγά ή να παίξουμε το «κυνήγι των κρυμμένων αυγών του Πάσχα» αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα γαϊδουράκι! Υιοθετήσαμε τον Ισίδωρο, ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στην επαρχία Salins Dampierres της Γαλλίας. Ο Ισίδωρος είναι ήρωας! Η ιστορία του αρχίζει τον Μάρτιο του 2012 όταν ο père Lulu ξεκίνησε μια πορεία ειρήνης μαζί με τον αγαπημένο του Ισίδωρο από τη Γαλλία προς τη Βηθλεέμ. Μετά από 15 μήνες περπάτημα, τον Μάιο του 2013, έφτασαν στην Αθήνα. Επειδή ο Ισίδωρος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Βηθλεέμ παρέμεινε στο Κέντρο Φιλοξενίας. Εμείς τον γνωρίσαμε τον Οκτώβριο του 2022, στο Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι. Τον αγαπήσαμε αμέσως όταν μάθαμε την προσωπική του ιστορία του. Είναι αξιαγάπητος!

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global , Eco-Schools, Young Reporters for the Environment, Learning about Forests – LEAF

Υιοθεσία Ισίδωρου

 

 

Δράση 2: Refuse – Αρνούμαστε κάθε προϊόν μιας χρήσης.

 

Στο σχολείο ετοιμάσαμε φυσικό χυμό πορτοκάλι και τον απολαύσαμε!

Εξοικονομήσαμε 23 συσκευασίες. Άρα 23 συσκευασίες λιγότερες. Άρα λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Απολαύσαμε φυσικό χυμό πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετη ζάχαρη.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις πορτοκαλόφλουδες για να δημιουργήσουμε μίνι σπορεία και θα σπείρουμε σπόρους φυτών με άνθος. Πρέπει να φροντίσουμε και τις μέλισσες.

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global , Eco-Schools , Young Reporters for the Environment , Learning about Forests – LEAF

refuse01 refuse02 refuse03

Litter Less Plus Campaign-Global Action Days

 

Δράση 3: Replace

 

Δημιουργήσαμε εντομοαπωθητικό για μύγες και κουνούπια με φυσικά υλικά. Δε θέλουμε να σκοτώσουμε τα έντομα γιατί είναι χρήσιμα στη βιοποικιλότητα και στην τροφική αλυσίδα.

Τα εντομοκτόνα σπρέι που χρησιμοποιούνται σήμερα περιέχουν πολλές και επικίνδυνες χημικές ενώσεις που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και ευθύνονται για πάρα πολλούς θανάτους κάθε χρόνο. Βλάπτουν επίσης τη στιβάδα του όζοντος και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Μια ζωή ελεύθερη από τα τοξικά και χημικά είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ενημερώσου και φτιάξε κι εσύ μόνος/η σου εναλλακτικά προϊόντα με φυσικά υλικά.

 

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global , Eco-Schools , Young Reporters for the Environment , Learning about Forests – LEAF

Replace01 Replace02

 

Δράση 4 : Reduce plastic

 

Αφού ήπιαμε τον χυμό των πορτοκαλιών, χρησιμοποιήσαμε τις πορτοκαλόφλουδες για να σπείρουμε σπόρους φυτών. Προτιμήσαμε αυτόν τον τρόπο αντί να αγοράσουμε πλαστικά σπορεία.

 

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global , Eco-Schools , Young Reporters for the Environment, Learning about Forests – LEAF

Reduce plastic01 Reduce plastic02

 

Δράση 5: Repurpose

Οι μαθητές μας κατασκεύασαν υπέροχα, μικρά μουσικά όργανα, από άχρηστα υλικά! Χρησιμοποίησαν κλαδάκια, πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού μιας χρήσης, σπάγκο, μεταλλικά και πλαστικά δοχεία από μπισκότα.

 

Μικρές πράξεις συλλογικές ή ατομικές που φροντίζουν το περιβάλλον.

 

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global , Eco-Schools , Young Reporters for the Environment, Learning about Forests – LEAF

Repurpose01 Repurpose02

 

Δράση 6: Recycle

 

Φροντίσαμε τον καθαρισμό οδών, γύρω από το σχολείο, και την αυλή του σχολείου μας, ώστε να προλάβουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων προς τη θάλασσα μέσα από το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Με τα απορρίμματα που μαζέψαμε (τα περισσότερα ήταν πλαστικές συσκευασίες που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν) φτιάξαμε μια σύνθεση κολλάζ με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας.

 

#GlobalActionDays, #LitterLessPlus, #GAIA2030 #LitterLessCampaign #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Fee global, Eco-Schools , Young Reporters, Learning about Forests – LEAF

 

Recycle01 Recycle02

 

greengreengreengreen

Διαθεματικές δράσεις

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Litter Less Plus που οργανώθηκε από το FEE (Foundation for Environmental Education) το σχολείο μας πήρε μέρος με διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

REPURPOSE – Επαναχρησιμοποίηση

Επαναχρησιμοποιήσαμε τις παλιές μας καλτσούλες και δημιουργήσαμε χαρούμενα, πολύχρωμα, απαλά φιδάκια. Το δεύτερο υλικό, πολύ χρήσιμο για να ολοκληρωθεί η δημιουργία μας, ήταν  η γέμιση (πολυεστερική ίνα) ενός παλιού μαξιλαριού.

Μικρή πράξη με τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα!!

Δε δημιουργήσαμε απορρίμματα πετώντας τις κάλτσες μας στα σκουπίδια, αλλά δημιουργήσαμε παιχνίδια για να παίζουμε!!

Συμβάλαμε:

Στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Στην προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες

Στον περιορισμό της σπατάλης πρώτων υλών

Στη μείωση όγκου απορριμμάτων

Στην εξοικονόμηση ενέργειας

 

Οι μαθητές προκειμένου να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους, τα μηνύματά τους αλλά και να παρακινήσουν τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να τους μιμηθούν, έγραψαν ποιηματάκια, βρήκαν συνθήματα και οργάνωσαν μία αφίσα στο canva, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού.

Ακολουθήστε τις συμβουλές των παιδιών και θα είμαστε όλοι κερδισμένοι!

 

#repurpose #eepf #MyActionsMatter #GAIA2030 #LitterLessCampaign #EnvironmentalEducation #circulareconomy #climateprotection #hspngr #prostasiatisfysis

#MyWorldOurPlanet, #EUClimatePact

Repurpose

greengreengreengreen

«Ποδηλατούμε σωστά; Είμαστε ασφαλείς!»

IOAS

 

Η μαθητική δημιουργία-αφίσα με τίτλο «Ποδηλατούμε σωστά; Είμαστε ασφαλείς!» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος Β δημοτικού «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» και των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Στόχος ήταν, μετά από προβολή βίντεο, ανάγνωση παιδικών βιβλίων, παιχνίδια ρόλων, να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών ως ποδηλάτες.

Οι επιμέρους στόχοι ήταν:

α) Η ενίσχυση της φαντασίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών

β) Η ανάπτυξη της πηγαίας δημιουργικότητας των μαθητών

γ) Η ενίσχυση της συνεργατικότητας και ομαδικότητας

δ) Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

ε) Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών

Οι μαθητές, αφού ολοκλήρωσαν τις ζωγραφιές τους, δούλεψαν στο περιβάλλον του canva για τη σύνθεση της αφίσας, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού. Κατέγραψαν και επικοινώνησαν  τα μηνύματά τους και τους σχολιασμούς τους.

Η αφίσα πήρε μέρος στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!» που συνδιοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Ποδηλατούμε σωστά01 Ποδηλατούμε σωστά02 Ποδηλατούμε σωστά03 Ποδηλατούμε σωστά04 Ποδηλατούμε σωστά05 Ποδηλατούμε σωστά06 Ποδηλατούμε σωστά07 Ποδηλατούμε σωστά08 Ποδηλατούμε σωστά09 Ποδηλατούμε σωστά10

greengreengreengreen

Διαθεματικές δράσεις

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Litter Less Plus που οργανώθηκε από το FEE (Foundation for Environmental Education) το σχολείο μας πήρε μέρος με διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Αποφασίσαμε να καθαρίσουμε την αυλή του σχολείου μας και τους δρόμους γύρω από αυτό, ώστε να αποτρέψουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων στη θάλασσα μέσω του δικτύου όμβριων υδάτων.

Κάναμε έλεγχο των φρεατίων στη γειτονιά του σχολείου μας για να καταγράψουμε την κατάστασή τους. Συζητήσαμε πώς τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα και παρακολουθώντας διάφορα βίντεο ενημερωθήκαμε για την πλαστική ρύπανση  των θαλασσών και με ποιον τρόπο αυτή  συμβάλλει στη μεγάλη καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Καταλήξαμε σε συμπεράσματα, κάναμε την κριτική μας και αισθανθήκαμε άσχημα γιατί καταλάβαμε ότι μέρος της ευθύνης ανήκει στη σχολική κοινότητα.

 

Με τα απορρίμματα που μαζέψαμε, τα περισσότερα ήταν πλαστικές συσκευασίες οι οποίες θα μπορούσαν να βρίσκονται στον κάδο της ανακύκλωσης,  φτιάξαμε  μια σύνθεση κολλάζ με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας. Η αφίσα ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνήσουμε τα μηνύματά μας, να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα  και τα σχόλιά μας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία.

Η αφίσα μας πήρε μέρος στον 2ο  Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, η οποία και βραβεύτηκε.

Litter Less Plus01 Litter Less Plus02 Litter Less Plus03 Litter Less Plus04 Litter Less Plus05 Litter Less Plus06 Litter Less Plus07 Litter Less Plus08 Litter Less Plus09 Litter Less Plus10 Litter Less Plus11 Litter Less Plus12 Litter Less Plus13 Litter Less Plus14

 

greengreengreengreen

European Climate Pact

Α & Β τάξη

Ανακύκλωση ρούχων στον κάδο Recycom ,NoWaste21  32,200 κιλά .
European Climate Pact11 European Climate Pact10 European Climate Pact7 European Climate Pact6 European Climate Pact5 European Climate Pact4 European Climate Pact3 European Climate Pact2 European Climate Pact1
Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε:
✅Προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες
✅Περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών
✅Μείωση όγκου απορριμμάτων
✅Εξοικονόμηση ενέργειας

 

greengreengreengreen

Δράση #4: REPURPOSE

✅Επαναχρησιμοποιήσαμε τις παλιές μας καλτσούλες και δημιουργήσαμε χαρούμενα, πολύχρωμα, απαλά φιδάκια. Μικρή πράξη με τεράστιο αποτέλεσμα.
✅Δε δημιουργήσαμε απορρίμματα πετώντας τις κάλτσες μας στα σκουπίδια, αλλά δημιουργήσαμε παιχνίδια.
✅Μειώσαμε με τον τρόπο αυτό το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
🟢Ακολουθήστε τις συμβουλές των παιδιών και θα είμαστε όλοι κερδισμένοι!

 

greengreengreengreen

Δεντροφύτευση εσπεριδοειδών στο Κτήμα Τζερμιά, 6/4/2023

Με απέραντη χαρά οι μαθητές του Β1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης σήμερα το πρωί φύτεψαν λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές .

Εμάς μας νοιάζει και προσπαθούμε για το βιώσιμο μέλλον των μαθητών μας.

Ευχαριστούμε το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε το λιθαράκι μας στην ανθεκτικότητα της πόλης μας και στο βιώσιμο μέλλον.

ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης

#biodiversity #flora #Sustainability

#EnvironmentalEducation #nature #climate #climatechange #climateprotection #hspngr #eepf #prostasiatisfysis

Φυτεύουμε στον κήπο μας Φυτεύουμε πότισμα κτήμα Τζερμιά

 

greengreengreengreen

Outdoor Learning Activities: «Φωτογραφίζουμε τη χλωρίδα του κήπου μας» 22/03/2023

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Παιδεία στα Μέσα: Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Κινηματογράφος» που υλοποιείται στο σχολείο μας, πραγματοποιήσαμε τη δράση στο Κτήμα Τζερμιά. Σκοπός του Δικτύου είναι η καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών όλων των βαθμίδων και η προώθηση της Παιδείας στα Μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

“Εστιάζω σε ό, τι μου αρέσει, σε ό, τι μου βγάζει ομορφιά ή συναίσθημα «, ήταν το στίγμα της δράσης μας.

Οι μαθητές, πήραν τα tablet και αφού εξερεύνησαν τον χώρο, απαθανάτισαν τη «στιγμιαία πραγματικότητα» που επέλεξαν.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και μπορείτε να το απολαύσετε στο παρακάτω video!

Συγχαρητήρια στους μικρούς δημιουργούς του Β1!!!

Φωτογραφίζουμε τη χλωρίδα του κήπου μας01 Φωτογραφίζουμε τη χλωρίδα του κήπου μας02 Φωτογραφίζουμε τη χλωρίδα του κήπου μας03 Φωτογραφίζουμε τη χλωρίδα του κήπου μας04

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο

Outdoor Learning Activities: Καταγραφή της χλωρίδας του κήπου μας

Ο κήπος του Κτήματος Τζερμιά είναι ένας μαγευτικός χώρος όπου οι μαθητές μας μπορούν να απολαύσουν υπαίθρια μαθήματα με ασφάλεια και να δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνήματα!

Οι μαθητές αφού διάλεξαν το αγριολούλουδο που τους αρέσει, προσπάθησαν να το απεικονίσουν με τον δικό τους φανταστικό, μοναδικό τρόπο στο μπλοκ.
Ευχαριστούμε το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης για την παραχώρηση του κήπου.

Φωτογραφίζουμε-τη-χλωρίδα-του-κήπου-μας05

 

greengreengreengreen

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Μία εξαιρετική εκδήλωση βράβευσης από την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023,  στο Σεράφειο κτιριακό συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων.

Η «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», στην κατάμεστη αίθουσα FOS του Σεράφειου, βράβευσε τις  σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες -τους αυριανούς ενεργούς πολίτες-  που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συνολικά βραβεύτηκαν από όλη την Ελλάδα 105 σχολικές μονάδες για το Δίκτυο “Φύση χωρίς Σκουπίδια” και 52 σχολικές μονάδες για το Δίκτυο “Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου”.
Οι επιτυχημένες δράσεις, που υλοποιήθηκαν μέσα από τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα τιμήθηκαν στην εκδήλωση. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με παρόντα αρμόδια πρόσωπα επικύρωσε την εκδήλωση με την απονομή των βραβείων. Γέμισαν ενθουσιασμό και χαμόγελα οι μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν και ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εκδήλωση και τις σχολικές μονάδες που βραβεύτηκαν ακολουθώντας τους συνδέσμους:

https://eepf.gr/el/el-nea/ekdilosi-vravefsis-fxs-prasines-gonies-martios-2023

https://eepf.gr/…/ekdilosi-vravefsis-fxs-prasines..

https://eepf.gr/el/el-nea/ekdilosi-vravefsis-fxs-prasines-gonies-martios-2023

 

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης βραβεύτηκε για τις περιβαλλοντικές του δράσεις από τα δύο εθνικά δίκτυα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης : «Οι Πράσινες γωνιές της Γειτονιάς μου» & «Φύση χωρίς Σκουπίδια».

 

Ευχαριστούμε θερμά την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» για την εξαιρετική συνεργασία που βιώσαμε,  όλα τα χρόνια της πορείας μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, με τα Δίκτυα: «Φύση χωρίς σκουπίδια» και «Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου».Βράβευση Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης05Βράβευση-Παγκόσμια-ημέρα-ανακύκλωσης06Βράβευση Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης04 Βράβευση Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης03 Βράβευση Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης02 Βράβευση Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης01

 

greengreengreengreen

Γιορτή της ανακύκλωσης

 

World Recycling Day-March 18

 Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 οι μαθητές της Α΄ & Β΄ τάξης γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης με ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις και δραστηριότητες.

Θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα της σπουδαιότητα της ανακύκλωσης (κυκλική οικονομία) και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές του σχολείου μας και την τοπική κοινωνία, οργανώθηκε Bazaar ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων.

Αρχικά,  οι μαθητές συμμετείχαν διαδραστικά στο παραμύθι «Οι Φύλακες της Φύσης», στη συνέχεια έπαιξαν διάφορα κουίζ και ψηφιακά παιχνίδια και τέλος, ανακύκλωσαν μπαταρίες, λαμπτήρες και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μικροσυσκευές.

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που είναι πάντα υποστηρικτές σε όλες μας τις προσπάθειες, αγκαλιάζοντας τις δράσεις μας.

Γιορτή της ανακύκλωσης01 Γιορτή της ανακύκλωσης02 Γιορτή της ανακύκλωσης03 Γιορτή της ανακύκλωσης04 Γιορτή της ανακύκλωσης05 Γιορτή της ανακύκλωσης06 Γιορτή της ανακύκλωσης07 Γιορτή της ανακύκλωσης08 Γιορτή της ανακύκλωσης09 Γιορτή της ανακύκλωσης10

 

greengreengreengreen

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – «Τα πουλιά στην πόλη»

 

Στις 15 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Τα πουλιά στην πόλη» που υλοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».

Το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τα πουλιά στις αστικές περιοχές, σε ένα μοναδικό για τη χώρα μας πάρκο που αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Οι έξι λίμνες του πάρκου προσελκύουν τα πουλιά που έχουν ανάγκη το υγρό στοιχείο. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ποικιλομορφία στη βλάστηση: φυλλοβόλα δέντρα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, αγροτικές καλλιέργειες και καλαμιώνες.

Οι μαθητές μας, αφού πρώτα ενημερώθηκαν στο Κέντρο Προσανατολισμού & Ενημέρωσης για τις ανάγκες των πουλιών, τις απειλές τους και τους τρόπους προστασίας τους, απόλαυσαν την περιήγηση στη «Διαδρομή της λίμνης», που περιλάμβανε ενημέρωση και δραστηριότητες  που αφορούσαν τα δασικά, αγροτικά και λιμναία οικοσυστήματα του Πάρκου καθώς την ορνιθοπανίδα που υποστηρίζουν. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν πουλιά με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως κιάλια και τηλεσκόπια.

Πάρκο Τρίτση4 Πάρκο Τρίτση3 Πάρκο Τρίτση2 Πάρκο Τρίτση1

 

greengreengreengreen

Κλιματική αλλαγή, Κυκλική Οικονομία, Βιοοικονομία

Μαθαίνοντας μέσα από επιστημονικά πειράματα, παρατηρήσεις και παιχνίδια.

 

Το ευρωπαϊκό έργο “WaysTUP!” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διάρκεια 4 χρόνια. Στο έργο συμμετέχει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης η οποία αποτελεί έναν από τους εταίρους στο έργο, με συνολική συμμετοχή 27 εταίρων από 10 διαφορετικές χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα σκοπό έχει να μας εισάγει στις καινοτόμες έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας καθώς και την ανάδειξη της σχέσης τους με την κλιματική αλλαγή. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι σημερινοί μαθητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να διαθέτουν την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση  για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες αλλαγές. Μόνο όταν οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες, θα αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και κατάλληλες στάσεις και αξίες  θα διασφαλιστεί  μια ουσιαστική και αποτελεσματική λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ένας δεύτερος άξονας προβληματισμού είναι ότι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των μαθητών δεν είναι εύκολος, γιατί απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για ουσιαστική εκπαίδευση για την αειφορία. Η μάθηση μέσω εμπειρίας (Βιωματική εκπαίδευση/Experiential learning) είναι η μέθοδος από την οποία αντλούνται τα περισσότερα στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Τι είναι η Βιοοικονομία;

Οι μαθητές βρίσκουν τις απαντήσεις μέσα από βιωματικές δράσεις, πείραμα, παρατήρηση, καταγραφή, συμπεράσματα, εμπειρίες, παιχνίδι. Έμαθαν διασκεδάζοντας με τα παζλ κυκλικής και γραμμικής οικονομίας, με το μπάσκετ της ανακύκλωσης, με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, με τη γεννήτρια Vaan Der Craaf.

 

Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες εμπειρίες.

1[1]

2[1]

3[1]

4[1]

greengreengreengreen

Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται

 

Ανακύκλωση χαρτιού στην τάξη

Γιατί ανακυκλώνουμε;

 • Για την προστασία του περιβάλλοντος
 • Για ένα βιώσιμο μέλλον
 • Για την εξοικονόμηση πόρων
 • Για την ποιότητα στη ζωή μας
 • Για να συμβάλλουμε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
 • Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

 

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και είναι αποδεκτό από όλους, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών που θα είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ενδιαφέρονται για την δομή και την λειτουργία του περιβάλλοντος και τα συνδεόμενα με αυτό προβλήματα είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι πολίτες να έχουν αποκτήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες εκείνες που απαιτούνται για την ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

ανακύκλωση χαρτιού .

greengreengreengreen

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον Χωρίς Απόβλητα»

 

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Α΄ και Β΄ τάξης και στις 10 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ τάξης, παρακολούθησαν  το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των διαδικτυακών εκπαιδεύσεων, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον Χωρίς Απόβλητα» του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού φορέα NoWaste21.

Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της σχολικής  κοινότητας (μαθητές και εκπαιδευτικοί) των Δημοτικών σχολείων γύρω από την Κυκλική Οικονομία και τους τρεις άξονες που την περιγράφουν όπως είναι η Πρόληψη, η Επαναχρησιμοποίηση και η Ανακύκλωση Αποβλήτων.

1 NoWaste21

2 NoWaste21

3 NoWaste21

greengreengreengreen

Αλυσίδα αγάπης

 

Οι μαθητές του Β1, μετά τα χριστουγεννιάτικα οικολογικά στολίδια που κατασκεύασαν για τα σχολεία της Ευρώπης, συνέχισαν τη δράση τους δημιουργώντας επιπλέον υφασμάτινα στολίδια. Στόχος τους αυτή τη φορά η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο Bazaar  που οργανώθηκε από τη φιλοζωική SAVE (Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης – Πεύκης). Τα έσοδα από την πώληση των στολιδιών κάλυψαν τις ανάγκες ενός αδέσποτου κουταβιού, του Γκάμπριελ, ο οποίος βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων μαζί με τα άλλα 7 αδερφάκια του. Με τα άλλα μισά υιοθετήσαμε τον υπέροχο αρκούδο Ρέι.

Μέσα από την κίνηση αγάπης και ζεστασιάς οι μικροί μαθητές με οδηγό  την αλληλεγγύη και τον σεβασμό, στάθηκαν στο πλευρό των αδέσποτων και των υπό εξαφάνιση ζώων καλύπτοντας οικονομικά μέρος των αναγκών τους και στέλνοντας το μήνυμα ότι το βιώσιμο μέλλον είναι εκείνο όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Ευχαριστούμε πολύ τις δύο εταιρείες που μας πρόσφεραν τα υφάσματα!

 

Bazaar 1

 Bazaar 2

Βιογραφικό του Ρέι

Πιστοποιητικό υιοθεσίας Ρέι

greengreengreengreen

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

 

Η επιλογή και η παρακολούθηση του προγράμματος «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών μας, διότι τα χρονικά περιθώρια για να αναλάβουμε δράση περιορίζονται δραματικά. Είναι πλέον σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά ήδη εναντίον μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να δράσουμε. Πριν δράσουμε σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις κυριότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής:

 • Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, άνοδος στάθμης θάλασσας
 • Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
 • Ερημοποίηση εδαφών
 • Απώλειες στη βιοποικιλότητα
 • Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» σχεδιάστηκε με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και σημεία όπου οι μικροί επισκέπτες ανακαλύπτουν βιωματικά και εμπειρικά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του για την προστασία του πλανήτη μας είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το πρόγραμμα ελκυστικό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες επισκέπτες.

Μέσα από διαδραστικά «παιχνίδια» και δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν», να πειραματιστούν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Παράλληλα, τούς δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθούν με όρους όπως η ανακύκλωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα μικροπλαστικά  μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.

 

κλιματική αλλαγή 1

κλιματική αλλαγή 2

κλιματική αλλαγή 3

greengreengreengreen

Πρόγραμμα «Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών»(European Christmas Tree Decoration Exchange)

 

Τον Νοέμβριο του 2022 το σχολείο μας συμμετείχε  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «17η Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών» που διοργανώθηκε από την Κομητεία του Ντάραμ του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή του  Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Πήραν μέρος τα τμήματα Α1, Α2, Β1, Β2 και Γ1. Πρόκειται για μία ανταλλαγή ανάμεσα σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία έφτιαξαν ένα πακέτο με πληροφορίες για τα Χριστούγεννα στη χώρα τους, το οποίο στάλθηκαν στα σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κάθε σχολείο έπρεπε να φτιάξει μέχρι 30 στολίδια και να τα στείλει στα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετείχαν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στολίσαμε με τα διακοσμητικά που λάβαμε το «Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» του σχολείο μας.

Πέρα από τα στολίδια, το κάθε σχολείο έφτιαξε ένα πακέτο με πληροφορίες σχετικά με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του ή στην ιδιαίτερη περιοχή που βρίσκεται το σχολείο. Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από μία δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα.

Το σχολείο μας κατασκεύασε στολίδια από άχρηστα, ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Δημιούργησε ένα ψηφιακό βιβλίο με πληροφορίες για το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα (φαγητό, τοπικές παραδόσεις …), χριστουγεννιάτικες συνταγές,  πληροφορίες για την πόλη μας, φωτογραφίες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έναν διαδραστικό χάρτη με τον οποίο μπορείτε να ταξιδέψετε στις χώρες της Ευρώπης και μια αφίσα.

 

Πατήστε την παρακάτω εικόνα, για να διαβάσετε το ψηφιακό μας βιβλίο

image_2023-02-13_084422240

Ανταλλαγή στολιδιών 1

Ανταλλαγή στολιδιών 2

Ανταλλαγή στολιδιών 3

Ανταλλαγή στολιδιών 4

European Christmas Decoration Project 2022 (4)

European Christmas Decoration Project 2022 Καλά χριστούγεννα

European Christmas Decoration Project 2022 (5)

greengreengreengreen

Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) – 26 Νοεμβρίου

Οι μαθητές μας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς σε έναν ελαιώνα στα κτήματα Βασιλίσσης. Ενημερώθηκαν για την ελιά, το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της αρμονίας.

Οι «μικροί καλλιεργητές», αφού γνώρισαν τα χρήσιμα εργαλεία, ράβδισαν και μάζεψαν ελιές, ενώ βίωσαν τη μεταμόρφωση της ελιάς σε λάδι. Δοκίμασαν το γευστικό λάδι πάνω σε φρέσκο ψωμί και έπλασαν τα δικά τους λαδοκούλουρα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με τη φαντασία τους στην αρχαία Αθήνα, μεταμφιέστηκαν στους αρχαίους θεούς, Αθηνά και Ποσειδώνα,  και αναβίωσαν τον αρχαίο μύθο.  Υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της ελιάς και του λαδιού στη μεσογειακή διατροφή, ως σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας.

Η διατήρηση και η καλλιέργεια της ελιάς είναι επιτακτική ανάγκη καθώς ο κόσμος καταπολεμά και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNESCO και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενισχύει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου να εκτιμηθεί η σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

1

2

3

4

5

 

greengreengreengreen

Κυκλική οικονομία-Οι δραστηριότητες συνεχίζονται

 

 • Μπορεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) να τελείωσε, για εμάς όμως τα 3Rs της βιωσιμότητας (reduce – reuse – recycle) έγιναν ρουτίνα στην καθημερινότητά μας!!

Στο βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς μπορούμε να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε ένα άχρηστο ρούχο.

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

#EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

 • Οι στίχοι του τραγουδιού μας «Σκέψου τώρα» περιγράφουν τα στάδια της σκέψης μας πριν πάρουμε την απόφαση για το πώς θα διαχειριστούμε ένα παλιό μας ρούχο.Γράφτηκαν στην τάξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction)Θα θέλαμε πολύ να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας!Όταν καταφέρουμε να έχουμε την άδεια για να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική ενός γνωστού τραγουδιού, θα μας ακούσετε να το τραγουδάμε.Μέχρι τότε : «Think green»
  ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός ΑνακύκλωσηςFoundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

 

 •  Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας, η ενίσχυση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα είναι πρωτεύων στόχος του σχεδίου δράσης μας.Μαθαίνω παίζοντας, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος εκμάθησης και πάνω απ’ όλα διασκεδαστική για τους μαθητές κάθε ηλικίας.«Από το πρόβατο στον σκούφο»! Πώς γίνεται; Είναι δυνατόν; Κι όμως γίνεται και είναι απλό! Ελάτε μαζί μας στο φανταστικό ταξίδι!Γιατί για εμάς η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται!!Από το πρόβατο στον σκούφο (1)Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days#EOAN #EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

greengreengreengreen

Απολογισμός ανταποδοτικής ανακύκλωσης

 

Μετά από προσπάθεια ενός έτους είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Τρεις κομψές, λειτουργικές καρέκλες, ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα είναι ο απολογισμός της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που άρχισε το 2021 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction).

Ευχαριστούμε όσους πίστεψαν σε μας και μας υποστήριξαν.

Ευχαριστούμε την TEXAN SA, την #GREENCITY και την #ΕΛΒΑΛ-ΚΑΝΑΛ.

Και φυσικά… συνεχίζουμε!!!

 

#thegreencity #gogreen #waste #wastefree #zerowastecollective #zerowaste #sustainability #ecowarriors #ecolife #reduceplasticwaste #plasticfreelife

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

#EOAN ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

ανταποδοτική ανακύκλωση (2)

greengreengreengreen

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Απορριμμάτων

 

 • Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Απορριμμάτων (European Week for Waste Reduction)(EWWR) ξεκίνησε. Για το σχολείο μας ήταν μια εντατική εβδομάδα δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022. Η 14η έκδοση της EWWR διερευνά το θέμα των κυκλικών και βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με 16.129 δράσεις που σχετίζονται με τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, την επισκευή, την ανακύκλωση υλικών, καθώς και καθαρισμούς που θα πραγματοποιηθούν σε 30 χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Στις 21 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας το κινητό πράσινο σημείο της Green City. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Έτσι, έγιναν πρεσβευτές για να μεταφέρουν το μήνυμα στις οικογένειές τους. Είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε την προσπάθεια, γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα απόβλητά μας και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση!

Η προσπάθειά μας ζύγιζε… 87 κιλά και 250 γραμμάρια!!!! Σίγουρα αξίζει να συνεχίσουμε!!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) κάθε χρόνο μας υπενθυμίζει πόσο χρήσιμα είναι τα απόβλητά μας και πόσες ευεργετικές χρήσεις μπορούν να έχουν.

Ευχαριστούμε τον ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης!

Ευχαριστούμε την Green City για την ενημέρωση και την υποστήριξη!

 

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile European Week for Waste Reduction

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης #eoan

GREEN CITY 1

_GREEN CITY 2

GREEN CITY 2

ΑΦΗΣ

Φωτοκύκλωση

ζύγιση green city

 

 • Στις 22 Νοεμβρίου το σχολείο μας είχε την χαρά να φιλοξενήσει την περιβαλλοντική οργάνωση We4all. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων,(European Week for Waste Reduction) ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του πλανήτη μας, την αξία των 3Rs της βιωσιμότητας (Reduce, Reuse, Recycle), έπαιξαν κουίζ, συμμετείχαν διαδραστικά στο πρόγραμμα και στο τέλος ανέλαβαν δράση. Μετέβησαν, μαζί με τις δασκάλες τους και τις υπεύθυνες της We4All, στο Κτήμα Τζερμιά, στον σχολικό μας κήπο, και φύτεψαν αρωματικά, μελισσοκομικά φυτά: δεντρολίβανα και λεβάντες.

Ευχαριστούμε τη We4All , που για δεύτερη φορά επισκέφτηκε το σχολείο μας , μας ευαισθητοποίησε και μας ενημέρωσε για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης για την παραχώρηση και την προετοιμασία του χώρου.

#EWWR2022 #circulartextiles #wasteisoutoffashion #sustainabletextile European Week for Waste Reduction

Foundation for Environmental Education Eco-Schools Greece Global Action Days

ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης #eoan

φυτεύουμε με τη we4all (5)

Τόσο μικρό και τόσο πολύτιμο!! (1) φυτεύουμε με τη we4all (5) Φυτεύουμε με τη we4all (6)

greengreengreengreen

Σκυταλοδρομία Running Out of Time (30 Σεπτεμβρίου 2022- 5 Νοεμβρίου 2022)

(Εκστρατεία ευαισθητοποίησης)

 

 • Είναι ο μεγαλύτερος αγώνας για το κλίμα που έχει γίνει ποτέ, μια μοναδική σκυταλοδρομία με τη διαδρομή  να ανέρχεται σε  συνολικά 7.767 χλμ. σε 18 χώρες, μια ανθρώπινη αλυσίδα συνεργασίας, για να μεταφέρει το μήνυμα για την κλιματική εκπαίδευση, από τη νέα γενιά στους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 στο Sharm El-Sheikh στην Αίγυπτο.

Το σχολείο μας δήλωσε συμμετοχή στην διεθνή εκστρατεία Running Out Of Time και υπέγραψε το μήνυμα της Σκυτάλης.

Οι μαθητές της Β1 τάξης, αφού χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ετοίμασαν τις σκυτάλες τους, μία για κάθε ομάδα. Αποφάσισαν να τις κατασκευάσουν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Διάλεξαν το χαρτί και τα κουκουνάρια.

Έγραψαν συμβολικά τα μηνύματά τους και τα έκλεισαν μέσα στις σκυτάλες.

 

 • Στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Σχολείων για την κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε σκυταλοδρομία με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές συμβολικά μετέφεραν τα μηνύματα με τη σκυτάλη τους και με τον τρόπο αυτό ένωσαν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους μαθητές του πλανήτη, έτσι ώστε η συλλογική φωνή τους να ακουστεί ηχηρά. Η κλιματική αλλαγή τους αφορά άμεσα γιατί το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια τους.

+running out of time πανό

+μήνυμα running out of time

+We're taking part in the Global Schools Action Day

+running out of time 1 Β1

+running out of time 2 Β1

+running out of time 3 Β1

 

 

 • Στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Σχολείων για την κλιματική αλλαγή οι μαθητές της τρίτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης φύτεψαν αρωματικά φυτά για να προσφέρουν καταφύγιο στους επικονιαστές, να ευωδιάσουν το χώρο του σχολείου μας αλλά και να συνεισφέρουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

#GlobalSchoolsActionDay #ClimateRelay

+ running out of time (1)

+ running out of time Γ2

+running out of time Γ1

+running out of time Γ2

 • Η δράση μας συνεχίστηκε και στις 4 Νοεμβρίου. Δημιουργήσαμε σε χαρτόνι τα μηνύματα που βάλαμε χθες στη σκυτάλη. Ελπίζουμε να είναι τόσο ηχηρά ώστε να ακουστούν στους ηγέτες του πλανήτη.

#RunningOutOfTime #GlobalSchoolsActionDay #ClimateRelay

 

 +Global Schools Action Day! + Global Schools Action Day!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης στέλνουμε επείγον μήνυμα στους ηγέτες του πλανήτη .

Διεκδικούμε ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα και ένα πράσινο μέλλον για τις νέες γενιές.

Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια εκστρατεία Running Out of Time!

 

#GlobalSchoolsActionDay #RunningOutOfTime #ClimateRelay #CarryTheBaton

Certificate of Participation (1)

greengreengreengreen

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 11:00, οι μαθητές των τμημάτων της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ωκεανογραφική αποστολή του National Geographic και του Ocean Exploration Trust με τίτλο: «Από την Ακτή ως την Άβυσσο: Εξερευνώντας την υδρόβια κληρονομιά και την ρύπανση από μικροπλαστικά στα κύρια νησιά της Χαβάης».

Η παρουσίαση έγινε από τον εξερευνητή Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, μέσα από το εξερευνητικό πλοίο Nautilus και είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο εσωτερικό.  Οι μαθητές μας τον άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή να αναλύει το τεράστιο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών από τα μικροπλαστικά, τα πλαστικά και την τοξικότητά τους για την έμβια ζωή.

Με την σημερινή παρουσίαση ενισχύθηκε η γνώση, η περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

#περιβαλλοντικήεκπαίδευση #nationalgeographic #environmentalawareness

ενημερωτική τηλεδιάσκεψη

greengreengreengreen

 Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

4 Οκτωβρίου – Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τα δικαιώματα των ζώων, την ποιότητα ζωής τους, τις υποχρεώσεις που έχει ο  ιδιοκτήτης ενός ζώου, επισκεφτήκαμε ένα κέντρο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αφιερωμένο στο γαϊδουράκι ή αλλιώς έναν χώρο φιλοξενίας γαϊδουριών σε ανάγκη.

Τα γαϊδουράκια που είδαμε προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας (Νάξος, Καρπενήσι ). Όλα ήταν κακοποιημένα, παραμελημένα, βασανισμένα και μερικά από αυτά υποσιτισμένα.  Το καθένα είχε μια δική του λυπητερή ιστορία να αφηγηθεί. Κατέληξαν στο κέντρο φιλοξενίας όπου και τους δόθηκε η απαραίτητη φροντίδα και αγάπη, ώστε να μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει. Όλα ήταν παιχνιδιάρικα και ιδιαίτερα φιλικά με τα παιδιά.

Μάθαμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα γαϊδουράκια μόνα τους. Η επαφή ολοκληρώνει την ευζωία τους, λειτουργεί αγχολυτικά και εξασφαλίζει ηρεμία και ασφάλεια. Η συντροφικότητα στα γαϊδουράκια είναι πολύ ισχυρή. Φιλίες που κρατάνε μια ζωή, σχέσεις πολύ στενές, με συμπεριφορές που δεν απέχουν και τόσο από τις δικές μας. Οι μαθητές έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας πλημμυρισμένοι από τρυφερά  συναισθήματα για τα τετράποδα ζωάκια.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει ανακηρυχθεί ο προστάτης των ζώων από την Καθολική Εκκλησία. Είναι η διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Ήξερες ότι…

 • Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.
 • Πλέον, η νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

Παγκόσμια Ημέρα ζώων (2)

greengreengreengreen

Καμπάνια flip the script

FlipTheScript, Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ

 

Κάθε Σεπτέμβριο η Παγκόσμια Εβδομάδα για το #Act4SDGs κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για την επιτάχυνση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το #FlipTheScript, η Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ για το Στόχο Ανάπτυξης, μας καλεί για ένα ταξίδι υπεράσπισης και δράσης.

Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε ο ένας στον άλλο και να συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις. Κάνοντας αυτό, θα εμπνεύσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Η ανάληψη δράσης σημαίνει αλλαγή συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα, μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα για να εφαρμόσουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Πρέπει να αναστρέψουμε το σενάριο για το πώς μιλάμε ο ένας στον άλλο. Για το πώς συνεργαζόμαστε. Για το πώς προχωράμε μαζί. Για το πώς συνεργαζόμαστε και προσεγγίζουμε τις λύσεις. Μικρές ενέργειες ατομικές και συλλογικές μπορούν να φέρουν νέες λύσεις, νέες προσεγγίσεις, να κάνουν να λάμψει το φως της ελπίδας.

Οι μαθητές της Β” τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκστρατεία #Act4SDGs με δύο δράσεις.

 • Υιοθέτησαν ένα παρτέρι έξω από το σχολείο και φύτεψαν μελιτοφόρα φυτά, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.(Στόχος 14 «ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ», Στόχος 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» )Επίσης, θέλησαν να συμβάλλουν, με την μικρή αλλά συμβολική τους ενέργεια, στην μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. (Στόχος 13 «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»)
 • Δημιούργησαν μικρούς ανεμόμυλους, τους «ανεμόμυλους της ΕΙΡΗΝΗΣ» και τους χάρισαν στους μικρούς μαθητές της Α τάξης με σκοπό να τους προσφέρουν χαρά και να τους εκφράσουν την υποστήριξή τους. Με τον τρόπο αυτό γιόρτασαν και την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Μεγάλη η έκπληξη και η χαρά καθώς έπαιρναν τους ανεμόμυλους στα χεράκια τους. Χαμόγελα, ευτυχία, αγάπη, λαμπερά ματάκια από τη χαρά… Να τι θα πει «ΕΙΡΗΝΗ»!

 

Οι μαθητές θέλοντας να αναστρέψουν το σενάριο, για ένα βιώσιμο μέλλον, στοχάστηκαν και κατέληξαν στα παρακάτω ζευγάρια για τα οποία θέλουν να κάνουν την αναστροφή:

δράση – απάθεια  (action – apathy)

συντροφιά-μοναξιά (companionship-loneliness)

φιλικός-εχθρικός (friendly-hostile)

χαρά-λύπη (joy-sorrow)

φιλία-εχθρότητα (friendship-enmity)

 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΠΡΑΞΗ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΕ ΕΛΠΙΔΑ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

 

παρτέρι 2 παρτέρι 1

greengreengreengreen

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πουλιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (14 Μαΐου το 2022) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (8 Οκτωβρίου 2022). Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης του κοινού για το θαύμα της μετανάστευσης των πουλιών καθώς και η αναγνώριση των αναγκών των αποδημητικών πουλιών στις περιοχές αναπαραγωγής,
μετέφεραν οι μαθητές του σχολείου μας με διάφορα δρώμενα, χειροποίητα ενθύμια, χειροτεχνίες και γραπτά μηνύματα.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σοφούλη, στην Πεύκη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Στη γιορτή παραβρέθηκαν γονείς των μαθητών, φίλοι και αρκετοί περαστικοί συμπολίτες μας.

Ευχαριστούμε την Elliniki Ornithologiki Etaireia που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα άγρια πουλιά μέσα από το υπέροχο εκπαιδευτικό υλικό που μας έστειλε και την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης που στήριξε την προσπάθειά μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, με ποικίλες δράσεις, για τον Οκτώβρη του 2023.

#Eurobirdwatch2022 #40Χρόνια_ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

3

1 2 ορνιθολογική

greengreengreengreen

 • Eπιστολή αξιολόγησης για τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Επιστολή Αξιολόγησης εργασιών_Οικολογικά Σχολεία2021-22_4οΔΠευκης

greengreengreengreen

 • 2023_EWWR_Email_Signature_EN

EWWR Certificate 2022

 

greengreengreengreen

 • Βραβείο «Το ΔάSOS εκπέμπει SOS»

  Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η βράβευση των σχολείων που κέρδισαν βραβείο για το σχολικό έτος 2021-22, στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό του ΕΚΟΜΕ Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα… παιχνίδι!»

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, με το παιχνίδι «Το ΔάSOS εκπέμπει SOS», απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επαυξημένο επιτραπέζιο παιχνίδι» στα δημοτικά σχολεία.

Ο Διαγωνισμός υλοποιείται από το ΕΚΟΜΕ, σε συνδιοργάνωση με την ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

https://www.protothema.gr/greece/article/1319389/pierrakakis-se-mathites-o-kaluteros-epaggelmatikos-prosanatolismos-einai-na-kanete-auto-pou-pragmatika-agapate/

https://www.grtimes.gr/politiki/pierrakakis-o-kalyteros-epaggelmatikos-prosanatolismos-einai-na-kanete

 

1 2 320223554_867791677597548_2730910543502729870_n 319664376_1900036917015199_774358717236635865_n

greengreengreengreen

 • «Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον σήμερα επισκέφτηκε το σχολείο μας η we4all και αφού ενημέρωσε τους μαθητές της Δ΄τάξης για θέματα οικολογικής συνείδησης στη συνέχεια τα 2 τμήματα της Δ΄τάξης μετέβησαν στο κτήμα Τζερμιά και φύτεψαν αρωματικά φυτά στον σχολικό κήπο που το σχολείο μας έχει εκεί δημιουργήσει».

  Ευχαριστούμε πολύ τη we4all, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Δ΄τάξης και την εκπαιδευτικό του Β1 που οργάνωσε την επίσκεψη.

we4all_23_11_22_01

we4all_23_11_22_02

we4all_23_11_22_03

we4all_23_11_22_04

greengreengreengreen

 • «Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το 2ο Bazaar ανταλλαγής ρούχων. Οι μικροί μαθητές έφεραν τα δικά τους ρούχα και τα αντάλλαξαν με άλλα !

Χαμόγελα, ψώνια, πυρετός ανταλλαγής…

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και εργαστήριο Upcycling.

Ευχαριστούμε πολύ την Recycom και την Tag Green για τη συνεργασία»

2ο Bazaar ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 greengreengreengreen

Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2021 – 22.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στον 5ο Ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό για τους 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ βραβεύτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 12 και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας μας για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης!

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ BRAVO SCHOOLS-4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΗΣ (1)_page-0001

Οι επιτυχείς συμμετοχές του σχολείου μας στα δίκτυα «Οικολογικά Σχολεία» και «Μαθαίνω για τα δάση»

βεβαιωση συμμετοχής σχολειου ECO_2021-2022_page-0001

βεβαιωση συμμετοχής Σχολειου ΔΑΣΗ_2021-2022_page-0001

«Το ΔάSOS εκπέμπει SOS» επιτραπέζιο παιχνίδι
Το παιχνίδι μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για το δάσος» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», βραβεύεται στην κατηγορία: Δημοτικά – επιτραπέζια παιχνίδια
Συλλογική προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών!
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός καινοτόμου και εφαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού αποτελούμενο από παιχνίδια που προωθούν τη βιωματική εκπαίδευση, την εκπαίδευση στο ύπαιθρο, τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες και την εναρμόνιση με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αξιών σε ζητήματα που σχετίζονται με την αειφορία και το δάσος.
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ
4ο ΔΣ Πευκης (1)_page-0001
Επιτραπέζιο παιχνίδι διορθωμένο
1ο Βραβείο στην κατηγορία «Επαυξημένο επιτραπέζιο παιχνίδι – Δημοτικό» στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιου & Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα… παιχνίδι!» για το σχολικό έτος 2021-2022, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Τίτλος παιχνιδιού «Το Δάsos εκπέμπει SOS»
Γιατί η μάθηση πέρα από την τάξη δεν θεωρείται ως «πρόσθετο», αλλά ως ένα είδος παιδαγωγικής «προσθήκης» στην καθημερινή σχολική μέρα.
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ

Βραβείο Συνεργασίας από το Bravo Schools

Screenshot_1

Πολλά συγχαρητήρια στους Μεγάλους μικρούς κυνηγούς μπαταριών του σχολείου σας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον σχετικό Σχολικό Διαγωνισμό και όλοι μαζί καταφέραμε να συγκεντρώσουμε άνω των 124 τόνων μπαταριών από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας.

Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που με τον ζήλο τους παρακίνησαν τους μαθητές και πετύχαμε τόσα πολλά όλοι μαζί!

Με το τέλος της φετινής αποστολής, ο μεγάλος θησαυρός, δηλαδή το καθαρό περιβάλλον, είναι πλέον δικό μας

…και το κυνήγι συνεχίζεται…

Afis_EpainosA4-01

Οι δράσεις μας για τη βιοποικιλότητα

Έγινε με το Padlet

Το σχολείο μας βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, το Σάββατο 4/6/22 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά, με το πρώτο βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας για τις περιβαλλοντικές του δράσεις! Είναι μια ξεχωριστή τιμή για μας και επιβράβευση των κόπων μας!

κολλάζ Βράβευσης

Το σχολείο μας για άλλη μια φορά βραβεύτηκε με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων. Μπορείτε να δείτε εδώ τη βράβευση.

http://

Έγινε με το Padlet

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Global  Action day

GAD 2022 Editable Participation Certificate

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές του Ε2, δημιουργούν στο Microsoft Power Point, παρουσιάσεις που αφορούν την πρόληψη της πυρκαγιάς στα δάση μας.

Το σχολείο μας, επισκέφτηκε η Θεατρολόγος – Αφηγήτρια Αγγελική Γκόγκου, η οποία μέσα από τις αφηγήσεις της και το θεατρικό παιχνίδι, βοήθησε τους μαθητές να εμπεδώσουν την αξία των δασών και πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε.

Το τμήμα Ε1, δημιούργησε συννεφομηνύματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από τη φωτιά.

 

Πατήστε την παρακάτω εικόνα για να δείτε τη συλλογή

Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ_Ε2

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

https://www.sch.gr/?p=20556

https://bit.ly/3FSZrRs

https://www.thessi.gr/article?id=334985

ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Screenshot_3

dav

dav

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

https://www.sch.gr/evropaiki-evdomada-meiosis-apovliton/

https://www.thessi.gr/article?id=334159

https://bit.ly/3zo3H9d

https://bit.ly/3CJi9sj

https://likovrisipefki.gr/index.php/el/k2-blog/protovoulies-sxoleion-tou-dimou

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας είναι ανάμεσα στα σχολεία που πρόκειται να βραβευτούν με την Πράσινη Σημαία για δεύτερη χρονιά! Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες λόγω πανδημίας. Ωστόσο όταν υπάρχει το μεράκι και η διάθεση για δημιουργικότητα τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο!  Συγχαίρουμε τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας για την προσπάθεια και τη διάκριση!!!

 

 ΑΦΙΣΑ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ

Εδώ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας κατά το σχολικό έτος 2020-21

Βράβευση από το Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση»

Βραβείο σχολείου

Επιστολές αξιολόγησης

Επιστολής αξιολόγησης ΠΓ2020-2021_4οΔΣΠευκης

Επιστολής αξιολόγησης ΦΧΣ2020-2021_4οΔΣΠευκης

Έγινε με το Padlet

Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Κιόρογλου Ελένη της καλής πρακτικής «Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο σχολείο μας. Η δράση παρουσιάστηκε στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπ/σης Β’Αθήνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», με θέμα «Παραδείγματα σχολείων στον κόσμο που συμμετέχουν στη διαχείριση κινδύνων-Καλές Πρακτικές σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση».

Βεβαίωση συμμετοχής

Βεβαίωση Συμμ.ΕΚΠ-ΕΙΣΗΓΗΤΗ_σεμ.ΔΑΣΗ_25-02-2021 (3)

 

Υιοθέτηση παρτεριού

Έρευνα στη γειτονιά μας

Ο λαχανόκηπος του σχολείου μας

Στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά

Το βίντεο που προβλήθηκε στη βράβευση του τμήματος Β1 για τη συμμετοχή του στο Διαγωνισμό για τον»Δασο-οικοκώδικα»

Trash hack

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Christmas ornaments from recyclable materials on Biteable.

Good practices for the environment protection-Recycle on Biteable.

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Good practices for environmental protection-reuse/upcycle on Biteable.

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Ημερολόγιο δράσεων 2020-21 (α” μέρος)

Ημερολόγιο δράσεων 2020-21 (β΄μέρος)

Ημερολόγιο δράσεων (γ” Μέρος)

 

η ταυτοτητα του δασουσ κασδαγλη από Eleni Kioroglou

Συμμετέχουμε όλοι για το καλό του πλανήτη:

Αντί από Eleni Kioroglou

Μπορείς να διαβάσεις τα σύμβολα της ανακύκλωσης; Νο 1

Σήματα ανακύκλωσης από Eleni Kioroglou

Μπορείς να διαβάσεις τα σύμβολα της ανακύκλωσης; Νο 2

Σύμβολα ανακύκλωσης από Eleni Kioroglou

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα brainstorming tool for paper writing, or as a method of από Eleni Kioroglou

Συμβουλές για καθαρό αέρα

Συμβουλές από Eleni Kioroglou

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

world bicycle day από Eleni Kioroglou

Μετρώ το πράσινο της γειτονιάς μου:

Το πράσινο της γειτονιάς μου-Οδός Βρυούλων -Πεύκη από Eleni Kioroglou

Μετρώ τη χρήση γης της γειτονιάς μου:

Χρήση γης από Eleni Kioroglou

Τα αγριολούλουδα του δάσους μας:

τα αγριολούλουδα του δάσους από Eleni Kioroglou

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις κατά το σχολικό έτος 2019-20